Alexandra Nepomnyashchaya

Datum: 6 april 2025
Tijd: 16:00
Regulier*: €25
Korting (CJP/student/stadspas groene stip)*: €20
Kaarten kopen
Alexandra Nepomnyashchaya

Alexandra Nepomnyashchaya

"Nepomnyashchaya is an ideal advocate for the music, alert, sensitive, imaginative and more than capable of the complex and sometimes fulsome ornamentation." -Gramaphone

Klavecinist Alexandra Nepomnyashchay brengt een eerbetoon aan twee grote 18e-eeuwse componisten, Gottlieb Muffat en Johann Sebastian Bach. Voor componisten van vóór de 20e eeuw had elke toonaard specifieke betekenissen en gevoelens. Voor Muffat en Bach was D majeur de toonaard van triomf, overwinning, vreugde en "Schreeuwend Halleluja" (denk aan de Messiah van Händel!). D mineur daarentegen was somberder, vaak omschreven als serieus, vroom en zelfs als "melancholische vrouwelijkheid".

In dit programma wordt  je meegenomen op een emotionele reis langs al deze betekenissen en gevoelens. Soms is de muziek dramatisch en duivels virtuoos, op andere momenten juist vederlicht, subtiel of uitbundig. Nepomnyashchay bracht de muziek die deze middag gespeeld gaat worden recent uit. Het album werd goed ontvangen door zowel binnen- als buitenlandse pers.

Over Alexandra Nepomnyashchay

De in Rusland geboren pianiste en klaveciniste Alexandra Nepomnyashchaya is een veelgevraagd soliste en kamermusicus. Ze studeerde aan de conservatoria van Moskou, Amsterdam en München, waar ze haar masterdiploma behaalde. Ze kreeg les van Olga Martynova, Christine Schornsheim, Richard Egarr en Menno van Delft.

Haar talent bleef niet onopgemerkt en ze won verschillende prijzen op concoursen, waaronder de Prague Spring International Competition in 2012 en de International Johann Sebastian Bach Competition Leipzig in 2014.

Ze trad als solist en kamermusicus op in heel Europa, Rusland en Azië, waar ze enkele van de meest gerenommeerde podia aandeed, zoals het Centre de Musique Baroque de Versailles, het Concertgebouw Amsterdam en het Barbican Centre in Londen. Ook soleerde ze met diverse toporkesten, zoals het Residentie Orkest in Den Haag, het Antwerp Symphony Orchestra en de Academy of Ancient Music.

Nepomnyashchaya nam een indrukwekkende hoeveelheid muziek op onder haar eigen naam en met Duo Pleyel, dat ze samen met haar man Richard Egarr vormt. Haar debuutalbum op fortepiano werd uitgebracht in 2009, met Mozart-sonates voor piano en viool met violist Sergei Filchenko. Voor het label Brilliant Classics nam ze, samen met violist Igor Ruhadze, muziek van Francesco Geminiani en Luigi Boccherini op. Haar eerste solo-opname voor LINN van Gottlieb Muffat’s 'Componimenti Musicali' werd in maart 2024 uitgebracht en kreeg lovende kritieken in de muziekpers.

Programma

G.Muffat – Componimenti Musicali Suite no.5 in d minor

J.S.Bach - Prelude and Fugue in D major WTC 1

Bach - Prelude and Fugue in d minor WTC 1

Vivaldi arr.Bach - Concerto in D

***

Marcello arr.Bach - Concerto in d minor

Bach - Partita 4 in D major

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen