Vrouwenkoor Nordlys raakt ‘Gevoelige snaren’

Datum: 19 november 2023
Tijd: 16:15
Tickets: €18 / €15 (incl. servicekosten)
Kaarten kopen
Vrouwenkoor Nordlys raakt ‘Gevoelige snaren’

Vrouwenkoor Nordlys raakt ‘Gevoelige snaren’

Zoals u van vrouwenkoor Nordlys gewend bent, richten we onze focus op werken van componisten die niet vaak worden uitgevoerd in Nederland. Zo hopen we deze muziek de aandacht te geven die zij verdient. Voor dit bijzondere nieuwe project zal Nordlys samenwerken met een strijkkwartet. Centraal in het programma staat de innemende Missa Popularis van de Zweedse componist Mårten Jansson.

Dat de wortels hiervan liggen in de Zweedse volksmuziek wordt al direct duidelijk in de allereerste maten van het Kyrie. Je hoort een melodie, gespeeld door de viool. Rijk versierd, maar tegelijk ingetogen. In mineur, maar niet droevig - eerder lieflijk en ontroerend. Dit zijn onmiskenbaar elementen uit de Zweedse volksmuziek. Deze mis is dan ook een goed voorbeeld van hoe componisten zich ook nu nog laten inspireren door de Scandinavische muziek- en zangtraditie. Zij is springlevend en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Missa Popularis een van Jansson's meest succesvolle composities tot nu toe. Het werk heeft al premières in vier landen gehad. Het is tijd dat het ook in Nederland te horen is.

Een ander bijzonder werk in het programma Gevoelige Snaren is It is the Silence van Linda Tutas Haugen, een werk voor vrouwenstemmen en strijkkwartet. De tekst is gebaseerd op fragmenten uit het dagboek van Anne Frank van juli 1942 en januari 1943. We omlijsten de twee bovengenoemde werken met hedendaagse bewerkingen van Scandinavische volksliederen en koormuziek van bekendere en onbekendere componisten zoals Pärt Uusberg, Ramona Luengen, Kim André Arnesen, Karin Rhenqvist en Tone Krohn. Een deel hiervan zal ook met strijkers zijn.

Over Vrouwenkoor Nordlys

Nordlys is een projectkoor van ca. 24 ambitieuze zangeressen. Het koor brengt verschillende uitdagende programma's met werk van componisten van hedendaagse klassieke muziek uit Noord-Europa, maar ook uit andere streken. Nordlys zingt regelmatig liederen die niet vaak worden uitgevoerd in Nederland en geeft zo deze muziek de aandacht die deze verdient. 'Nordlys' (Noors en Deens) betekent noorderlicht, aurora borealis - een indrukwekkend natuurverschijnsel in de landen waar onze muziek grotendeels vandaan komt. Het koor is een initiatief van dirigente Ulrikke Reed Findenegg (oorspronkelijk uit Noorwegen), die in 2011 de Stichting Vrouwenkoor Nordlys oprichtte.  Ga naar de website van Vrouwenkoor Nordlys voor meer informatie over het koor.

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier€18,-
Korting (CJP/student/stadspas groene stip)€15,- 

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen