Foto: Eduardus Lee

 

In het jaar 1714 verbleef de Dresdense sterviolist Johann Georg Pisendel enkele maanden in Parijs, en nam onder andere een prachtige triosonate van François Couperin mee naar huis. Deze sonate ‘La Convalescente’, moet in 1713 zijn gecomponeerd en kwam dankzij Pisendel ook Johann Sebastian Bach onder ogen. Rond 1714 ontstond ook de eerste sonate die we van Bach kennen, met een heel Fransgetinte inleiding. Van Pisendel zelf is maar weinig muziek bewaard gebleven; we musiceren hier een briljant vioolconcert uit een latere periode. Georg Philipp Telemann, de derde van het vriendenclubje Bach-Pisendel-Telemann, beheerste de Franse stijl volkomen en vermengde die graag met Italiaanse elementen, zoals we kunnen horen in zijn kwartet in e-klein. Couperin was een meester van de klaagzangen voor de goede week (de ‘Leçons de ténèbres’), en een contemporaine echo daarvan horen we in de meditatieve Tenebrae van Oswaldo Golijov. Ravels beroemde hommage aan Couperin uit 1917 schreef hij voor piano maar orkestreerde het later. Deze stukken met hun fascinerende mengeling van oude vormen en moderne stijl doen het echter ook heel goed in een kamermuzikale setting.

Combattimento speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek vormen de kern van ons repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. Samen vormen we een hecht ensemble dat jaren heeft gewerkt en blijft werken aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.

 

Programma

Cynthia Freivogel & Quirine van Hoek, viool
Marjolein Dispa, altviool
Diederik van Dijk, cello
Pieter Dirksen, clavecimbel

 

François Couperin (1668-1733)
Sonate ‘La Convalescente'
Gravement - Vivement - Lentement - Air: Gracieusement -  Lentement - Vivement

Maurice Ravel (1875-1937)
uit: Le Tombeau de Couperin:
Fugue (bewerking voor strijkkwartet) & Menuet (bewerking voor cello en clavecimbel)

François Couperin
La Ténébreuse in c-klein, voor clavecimbel

Johann Georg Pisendel (1687-1755)
Vioolconcert in F-groot
Allegro – Larghetto – Allegro assai

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonate in g-klein (BWV 528a), voor viool, altviool en bc (reconstructie: P. Dirksen)
Adagio/Vivace – Andante – Un poc’ allegro

Oswaldo Golijov (* 1960)
Tenebrae (2002), voor strijkkwartet

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Quator in e-klein (TWV 43: e5)
Vivement – Gravement – Gigue

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €25,-
Korting  €20,- (CJP/studenten/stadspas groene stip)

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


 

< Terug naar de agenda