Over ons
Programmering en organisatie

 

Naast haar kerkelijke functie geniet De Waalse Kerk bekendheid als sfeervol en intiem cultureel podium. Een maatschappelijke non-profit onderneming exploiteert het kerkgebouw op verantwoorde wijze als ontmoetingsplek voor individuen en groepen die interesses delen op terreinen die passen bij het DNA van de kerk. Zo blijft de Waalse Kerk met haar rijke geschiedenis ook voor de toekomst behouden.
Zie kerkgemeente voor onder meer de diensten op zondag.


Programmering

Inspiratie, beleving en verdieping zijn de uitgangspunten van waaruit de vier pijlers van het programma van De Waalse Kerk - muziek, discours, historie en francofonie -vorm krijgen. Wij zorgen ervoor dat de geprogrammeerde activiteiten passen bij het unieke karakter van de kerk. Kleinschalig en hoogwaardig zijn hierbij sleutelwoorden.

 

Muziek

Musici - van aanstormend talent tot de crème de la crème van de Nederlandse klassieke muziekwereld - vinden al decennia lang hun weg naar deze bijzondere locatie in het hart van de stad, net als de liefhebbers van hun muziek. Niet alleen door de alom geroemde akoestiek maar ook doordat de unieke, bijna verstilde sfeer van deze van oorsprong middeleeuwse kerk door de eeuwen heen ongeschonden bewaard is gebleven. Naast het vertrouwde aanbod oude en klassieke muziek, biedt De Waalse Kerk ook toonaangevende hedendaagse musici een plaats op haar podium.

 

Discours

Dit interessegebied ligt het dichtst bij het hart van de kerk: nadenken en praten over geloof, samenleving en maatschappelijke thema’s. Het plan is om lezingen en symposia te organiseren in de kerk en daarnaast ateliers te programmeren in de Consistoriekamer, die kleinschalig en educatief van aard zullen zijn.

 

Historie

De programmering op het gebied van historie houdt zich bezig met de rijke geschiedenis van de Waalse Kerk en van het protestantisme en daarmee verbonden onderwerpen. Een extra stuwende rol is hierin weggelegd voor August den Hollander, die een nieuwe - mede door de Waalse Kerk geïnitieerde - leerstoel Religieus Erfgoed aan de Vrije Universiteit gaat bezetten.

 

Francofonie

De Waalse Kerk is altijd een plek geweest waar Franstaligen en liefhebbers van de Franse taal bijeen konden komen. Daarom zijn we verheugd met de komst van de Ecole Wallonne - een taalinstituut voor het Frans, met een compleet pakket cursussen en modules.

Maar er is meer. Er komen ook (Nederlandstalige) lees- en studiegroepen rond thema's die raken aan de Franse taal en cultuur, in de breedste zin van het woord: van filosofie en literatuur tot culinaire of regionale onderwerpen. In overzichtelijke groepen van maximaal 24 personen, zodat deelnemers volop kunnen participeren en inleiders voldoende aandacht aan het individu in de groep kunnen geven.

Colofon
DAGELIJKS TEAM

Jasper Bartlema

Nienke Meuleman

Barend Toet

Carline Wesdorp
Ilona Stoker

Elise Pinke

 

Contact: info@dewaalsekerk.nl

 

KVK nr: 63546612 

BTW nr: NL855285096B01

 

GRAFISCHE VORMGEVING

Gijs Sierman

 

PODIUM, GELUID & LICHT

MTS Audiovisueel

Carl Kohl

 

WEBSITE/WEBZINE

Basic Orange

 

TICKETING

Jewel Labs (Z tickets)

 

SUPPORT

Tanguy LeBreton - Synergies France Pays Bas

Ilana van den Berg - Sugar Factory

Bart van Oostrom en Marjo Langenslag  - Aurea

Trijntje de Waart - B en A administratie

 

RAAD VAN ADVIES

Willem van Bennekom

Wies Blomjous

Richard van der Brug

Emmanuel Coulibaly

August den Hollander

Geert Mak

Bert Nap

Job Nel

Jack Pisters

Eddy Reefhuis

Gijsbert Siertsema

Matthias Smalbrugge

Jeroen Spitteler

Suzanne Vermeulen

Sieuwert Verster

Herman Wijffels