Amsterdamse Cantorij
Unser Wandel ist im Himmel
Amsterdamse Cantorij
In dit concert brengt de Amsterdamse Cantorij een selectie van koorwerken uit de hoog- en laatbarok (ca. 1650-1750), die laat zien hoe de koormuziek zich in die periode heeft ontwikkeld. In de vroege werken is nog duidelijk de invloed van Schütz en Monteverdi te horen, terwijl de latere werken al vooruitgrijpen op Haydn en Mozart. Uiteraard speelt Johann Sebastian Bach in deze ontwikkeling een belangrijke rol.
Van hem horen we het beroemde motet Lobet den Herrn, maar het programma omvat ook werken van zijn oudere neef Johann Christoph Bach, zijn jongere neef en leerling Johann Ernst Bach en zijn schoonzoon en leerling Johann Christoph Altnickol. Ook Bachs eigen grote voorbeeld, Dietrich Buxtehude, komt aan bod.
Een belangrijke rol is verder weggelegd voor een aantal minder bekende, maar interessante Duitse componisten uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, Christoph Bernhard en Franz Tunder. Ter illustratie van de grote invloed van de Franse op de Duitse barok wordt het concert afgesloten met het feestelijke Magnificat van de Franse componist Henry Du Mont.
De Amsterdamse Cantorij
o.l.v. Felix van den Hombergh
i.s.m. het Barokorkest van de Amsterdamse Cantorij