De Waarheidscommissie | Nederlands Theater Festival
Action Zoo Humain
De Waarheidscommissie | Nederlands Theater Festival
Met unieke locatievoorstellingen vraagt het Vlaamse theatergezelschap Action Zoo Humain aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van de human zoo. Ook Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen als ‘exotisch’, ‘wild’ en ‘primitief’ tentoon in zogenaamde ‘mensentuinen’. De waarheidscommissie combineert dans, theater en getuigenissen tot een bijzondere belevenis en gaat na hoe de human zoo vandaag nog steeds het maatschappelijke denken beïnvloedt. Verplaats je in de problematische nieuwsgierigheid van de bezoekers, de ervaringen van de tentoongestelde volkeren en de koloniale propagandamachine van de organisatoren. Voormalig politica Kathleen Ferrier en Mpho Tutu van Furth, dochter van de recent overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, leiden als voorzitters alle getuigenissen in goede banen. Is het een performance, een theatervoorstelling of toch een echte waarheidscommissie? De termen doen er niet toe. Kom en oordeel zelf.
Uit het juryrapport van het Nederlands Theater Festival: "Met de eerste Waarheidscommissie ooit in Nederland vraagt Chokri Ben Chikha/Action Zoo Humain aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van de human zoo. Ook Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen als ‘exotisch’, ‘wild’ en ‘primitief’ tentoon in zogenaamde ‘mensentuinen’. Beïnvloedt de human zoo vandaag nog steeds het maatschappelijke denken? Zijn het etnisch profileren door de politie, het toeslagen schandaal bij de belastingdienst, maar ook het ‘onschuldig’ delen van beeldmateriaal op social media van die ‘exotische’ reis, hier geen voorbeelden van? Naar voorbeeld van de ‘Waarheids- en Verzoeningscommissie’ uit Zuid-Afrika spreken getuigen zich uit in woord, beeld en beweging op treffende locaties van white establishment in die steden waar ooit een human zoo heeft gestaan. De kijker wordt daar uitgedaagd niet langer vanuit het pluche toe te kijken, maar mee te denken en te doen."
Credits
- Regie Chokri Ben Chikha
- Projectleiding/dramaturgie Sietske de Vries
- Productieleiding Lique van Gerven
- Tekstbewerking Erik-Ward Geerlings, Sharona Maguette Diop
- Muziek Seppe Salomé
- Fotografie Kurt Van Der Elst
- Video Sven Peetoom, Korrel
- Website/socials Robin Laurens, Kirsten Lipman, Oya Latifa
- Pers Ronald de Groot
- Spelers Kathleen Ferrier, Mpho Tutu van Furth, Bert Sliggers, Chantal Loïal, Iris Tjoa, Mareille Labohm, Anis de Jong, Fouad Mourigh, Moussa Ndiaye, Izah Hankammer, Tamar Niamut, Nienke Nasserian, Wensley Piqué
- Coproducenten Perpodium, DEGASTEN, Theater Rotterdam, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Internationaal Theater Amsterdam, Musis & Stadstheater Arnhem, de Brakke Grond
Bron afbeelding: Groepsportret van Inheems Surinaamse mannen, vrouwen en kinderen met ronselaar William Mackintosh op de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling in 1883 te Amsterdam.