Het Pergolesi Ensemble

Datum: 30 maart 2024
Tijd: 21:00
Regulier: €30,-
Kaarten kopen
Het Pergolesi Ensemble

Het Pergolesi Ensemble

Geen betere manier om in de opmaat naar Pasen een moment van bezinning in te lassen dan met het luisteren naar het beroemde Stabat Mater van Pergolesi. Het is een van de mooiste, meest indringende stukken uit de religieuze klassieke muziek. Dit gedicht, over het verdriet van Maria aan de voet van het kr­uis, inspireerde vele componisten waaronder de in Napels gevestigde Giovanni Battista Pergolesi. Het zou één van zijn laatste werken worden.

Sopraan Marianne Selleger kwam voor het eerst in aanraking met het stuk tijdens haar studie aan het beroemde Mozarteum in Salzburg. Ze is het altijd blijven zingen, eerst met een strijkkwartet maar toen ze erachter kwam hoe mooi de volheid van een saxofoonkwartet bij dit stuk paste is ze daarmee doorgegaan. Zo werd, samen met Wendeline van Houten (sopraan), het Pergolesi Ensemble geboren. 

Zij brengen een gloedvolle en emotionele uitvoering, waarbij menigeen een traan laat vloeien. De muziek gaat over verlies, maar ook over overleven en hoop en raakt daarmee de kern van de paasboodschap. Het stuk is troostend voor allen die een verlies van een dierbare te betreuren hebben, een thema dat in deze tijd van oorlogen helaas extra toepasselijk is.

Programma

Stabat Mater - G.B. Pergolesi

Musici

Wendeline van Houten- sopraan

Marianne Selleger- alt

Leo van Oostrom- sopraansaxofoon

Tilen Lebar- altsaxofoon

Dirk Hooglandt- tenorsaxofoon

Michiel van Dijk- baritonsaxofoon

Kaarten kopen