Nederlands Bach Consort

Datum: 18 april 2024
Tijd: 20:00
Regulier: €25,-
Kaarten kopen
Nederlands Bach Consort

Nederlands Bach Consort

Waar was jij toen je voor het eerst Bach hoorde? De muziek van Johann Sebastian Bach kent iedereen, bewust of onbewust. Niet alleen door zijn passionen en Goldbergvariaties, maar ook als inspirator voor hedendaagse componisten en singer-songwriters zoals Procol Harum, 2 Unlimited, Paul Simon, The Beatles en Lady Gaga! De muziek van Bach heeft iets onaantastbaars, maar niet voor Het Nederlands Bach Consort.

In het programma Bach! Maar dan anders is de beroemde Chaconne voor viool het kloppend hart. Professor Helga Thoene ontdekte dat deze instrumentale muziek een dieper gaande taal heeft met onder andere verborgen koraalcitaten. Gebaseerd op dit musicologisch onderzoekmaakte luitist David van Ooijen een nieuw arrangement voor viool en vierstemmig ensemble. De in de Chaconne voorkomende koralen zullen ook in zijn geheel worden uitgevoerd met improvisaties van violist Sarah Kapustin. Twee andere heilige huisjes zijn de beroemde aria’s Aus Liebe en Erbarme dich uit de Matthäus Passion. Deze zullen voor het eerst alsvierstemmig vocaal ‘orkest’ te horen zijn in een arrangement van componist Rik Elings. Als muzikale kers op de taart zijn er o.a. gezongen versies van het Largo uit Vioolsonate nr. 4, waarin men de melodie van het Erbarme dich kan herkennen, en Goldbergvariatie nr. 4. En wie weet… ook een popsong. Naast deze bijzondere muziek vertellen de musici over hun eerste kennismaking met Bach.

Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici die Bach in hun hart hebben gesloten en het experiment niet schuwen. Een gewaagde aanpak op de schouders van het oude fundament Bach. In hun korte bestaan (2021) zongen ze al vele vernieuwende programma’s door heel Nederland. Bijvoorbeeld de serie herdenkingsconcerten Zwanenzang in samenwerking met spoken-word artist Amara van der Elst en Allerzielen | Een gedanste suite van verdriet, waarin ze samenwerkten met de Senegalese danser Alioune Diagne. In 2024 brachten ze het programma DuisterMis, met o.a. Lotte Pens wereldpremière van de speciaal voor het NBC gecomponeerde gelijknamige mis voor 8 zangers, orgel, saxofoon en elektronica.

Musici 

Heleen Koele, sopraan
Sytse Buwalda, counter tenor
William Knight, tenor Michiel Meijer, bas
Sarah Kapustin, viool

Programma

J.S. Bach / Arr. David van Ooijen - Chaconne (BWV 1004)

J.S. Bach / Arr. Rik Elings - Aus Liebe, uit Matthäus Passion (BWV 244)

J.S. Bach / Arr. Rik Elings - Erbarme Dich, uit Matthaüs Passion (BWV 244)

J.S. Bach - In meines Herzens Grunde (BWV 245)

J.S. Bach - Auf meinem lieben Gott (BWV 188)

J.S. Bach - Vioolsonate No. 4 in C Minor (BWV 1017)

J.S. Bach - Goldberg Variaties, variatie No. 4 (BWV 988)

Kaarten kopen