Marietta Petkova
Marietta Petkova
‘Haar concerten zijn gebeurtenissen van opperste concentratie, meditatie, een gedeeld verlangen. Het zijn gebeurtenissen die een leven verrijken, die de betekenis van de muziek lijken te veranderen.’ – Luister
In dit tweede concert van Petkova's tweeluik*, vertelt ze haar levensverhaal in de vorm van een recital. Met muziek van componisten die een essentiële rol hebben gespeeld in verschillende fasen van haar ontwikkeling, zoals Chopin, Beethoven, Rachmaninov, Debussy. In samenspraak met Lex Bohlmeijer (presentator NPO Klassiek) vertelt zij wat haar bewogen heeft en wat de kern is van haar levensvervullende passie. “Zij is van oorsprong Bulgaarse, woont al meer dan 25 jaar in Nederland, en voegt aan het Nederlandse muzikale landschap iets bijzonders toe. Iets onnavolgbaars ook. Bij elke ontmoeting hoorde ik bovendien weer een stukje van haar buitengewone levensverhaal. En telkens was ik verbaasd. Wat, zit dat ook in je rugzak? Tenslotte dacht ik, nu wil ik dat hele verhaal wel eens horen, ik wil de context begrijpen, de ontwikkeling schetsen, hoe zij heeft kunnen uitgroeien tot de uitzonderlijke pianist die zij is,” aldus Lex Bohlmeijer.
On ne voit bien qu'avec le coeur
- Antoine de Saint-Exupéry
In dit programma speelt Marietta een aantal stukken die een markante rol hebben gespeeld in haar verstandhouding met György Sebök, de befaamde Hongaarse pianist en pedagoog. Hij is gedurende tien jaar haar gids geweest. Hij heeft haar geleerd om ‘te kijken met het hart', zoals het heet in Le petit Prince. Aan de hand van Händel, Chopin en Rachmaninov halen we herinneringen op aan deze fenomenale man, die even zachtmoedig als confronterend kon zijn. Een paar van zijn belangrijkste lessen zal de revue passeren, apodictische uitspraken die haar visie op muziek tot in diepste wezen gevormd hebben. Zoals het onderscheid tussen pianospelen en muziekmaken. Pianospelen is eenvoudig; muziekmaken, dat is pas moeilijk!
Georg Friedrich Händel Chaconne in G
1685-1759
Frédéric Chopin Nocturne in c kl.t. opus 48 nr. 1
1810-1849
Ballade nr. 3 in As gr.t. opus 47
Ballade nr. 4 in f kl.t. opus 52
Pauze
Sergej Rachmaninov Etudes Tableaux opus 33
1873-1943