Duo du Toit-Kooper

Datum: 18 januari 2025
Tijd: 20:15
Regulier*: €22,-
Korting (CJP, stadspas groene stip): €18,-
Studenten: €12,-
Duo du Toit-Kooper

Duo du Toit-Kooper

Duo du Toit-Kooper presenteert hun nieuwe album, She/Her. Maria du Toit (klarinet) en Vera Kooper (piano) verdiepten zich in werken van vrouwelijke componisten over de hele wereld, variërend van 19e-eeuws Frankrijk tot het hedendaagse Nigeria. Veel repertoire raakte in de vergetelheid of bleek zelfs zo onontdekt te zijn dat het nog nooit was opgenomen. Dit duo heeft het tot hun missie gemaakt om deze componisten in het zonnetje te zetten en wijdt dit bijzondere album aan hun werk. Tijdens dit concert speelt het duo een aantal van deze onontdekte pareltjes, aangevuld met andere werken die de avond tot een afwisselend geheel maken.

Over Duo du Toit-Kooper

Maria du Toit en Vera Kooper spelen in 2021 hun debuutconcert tijden de Dag van de Romantische Muziek, ze voelden zo'n sterke connectie dat ze besloten een duo te blijven. Met hun programma She/Her toerden ze over de hele wereld, van het prestigieuze Amsterdamse Concertgebouw tot een uitgebreide tournee door Zuid-Afrika. Het programma bleek zo'n groot succes dat zij besloten het op te nemen. Dit debuutalbum, dat in 2024 verschijnt onder het label Channel Classics, wordt feestelijk gepresenteerd in De Waalse Kerk.

Maria Du Toit

Maria Du Toit (klarinet) wordt gezien als een van de topinstrumentalisten van haar thuisland, Zuid-Afrika. Na 13 jaar solo-klarinettist van het Cape Philharmonic Orchestra te zijn geweest, is tegenwoordig Nederland de basis voor haar wereldwijde solo- en kamermuziek carrière. Du Toit won talrijke concoursen en prijzen zowel in Zuid-Afrika als in Europa, waaronder de eerste prijs op het internationale klarinetconcours 'Jeunesses Musicales' in Boekarest. Du Toit is te horen op podia in Europa, de VS, Azië en Zuid-Afrika. Ze bracht drie albums uit en ontving een nominatie voor een South African Music Award (SAMA) voor haar album 'Luminous Shade'. Haar dubbel-cd van de complete klarinetconcerti van Louis Spohr kreeg internationaal talrijke lovende recenties.

Vera Kooper

Vera Kooper (piano) wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. In 2013 was Vera medeoprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio won talloze prijzen, waaronder in 2020 de prestigieuze “Kersjesprijs”, en trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de VS. In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano. Daarnaast maakte ze in 2021 een uitgebreide tournee door Nederland met Floris Kortie en de voorstelling "Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven.

Programma

T. Martin – Solstice

I Earth

II Moon

III Air

IV Fire

C. Debussy - Première Rhapsodie

G. Tailleferre - Arabesque

F. Poulenc - Sonate voor klarinet en piano, Op. 184

I Allegro tristamente

II Romanza

III Allegro con fuoco

——— Pauze———

G. Oforka -Olorun mi voor klarinet solo

G. Bacevicz - Kaprys Polksi na klarnet i fortepian

M.E. von Sachsen-Meiningen - Romanze

L. Morrison - Fallout

I. Priaulx Rainier - Suite voor klarinet en piano

I Vivace

II Andante come da lontano

III Spiritoso

IV Lento e tranquillo

V Allegro con fuoco

Kaartverkoop start spoedig