Thomas Beijer

Datum: 14 september 2023
Tijd: 20:15
Kaarten regulier: €32,50
Kaarten korting: €25,00 (CJP/stadspas groene stip)
Kaarten student: €12,50
Kaarten kopen
© Juri Hiensch
© Juri Hiensch

Thomas Beijer

‘Als geen ander ontlokt Thomas Beijer een magische tederheid aan de piano.’ - NRC

Alleskunner Thomas Beijer begint deze avond met de lyrische 4 Ballades geschreven door een jonge Brahms in een tijd van artistieke doorbraak. Zijn voorliefde voor verhalen en volkslegendes is goed te horen in deze expressieve werken. Dit verhalende karakter zit ook in Bartók’s Out of Doors. Deze vijf stukken bevatten alles waar Bartók om bekend staat: implementatie van volksmuziek, het gebruik van percussieve karakters en typisch Bartókiaanse klanken. Na de pauze krijgen we een inkijk in de introspectieve kant van Liszt in het tragische Andante Lagrimoso, voordat Thomas Beijer het eerste concert in de Bösendorfer Series grandioos eindigt met Chopins Derde Pianosonate. Alhoewel Liszt het stuk maar niks vond, behoort dit monumentale werk nu tot een van de meest geliefde werken van Chopin.

Pianist Thomas Beijer (Haarlem, 1988) heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een van de meest interessante Nederlandse musici. In 2011 studeerde hij af met hoogste onderscheiding bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde masterclasses bij talloze pianogrootheden. In februari 2022 kreeg Thomas de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt, de hoogste staatsonderscheiding voor klassieke musici. De jury noemt Beijer een ‘uomo universale’ – hij is namelijk ook romancier, scenarioschrijver, regisseur, tekenaar en animator – en roemt zijn feilloze techniek en unieke vertelkunst.

Thomas geeft solo recitals, soleert bij orkesten en treedt daarnaast veelvuldig op als kamermusicus met onder meer celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en vocalisten Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards. Ook is hij een vaste gast bij Camerata RCO, bestaande uit musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. In seizoen 2022-2023 is Thomas spotlight-artiest van Het Concertgebouw en het seizoen erna is hij artist in residence in de PHIL in Haarlem. Sinds 2019 is hij artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.


Programma

J. Brahms (1833-1897) - 4 Ballades, op. 10

B. Bartók (1881-1945) - Out of Doors

- pauze -

F. Liszt (1811-1886) - Andante Lagrimoso uit“Harmonies poétiques et religieuses”, S. 173, no. 9

F. Chopin (1810-1849) - Sonate nr. 3 in b-klein, op. 58


Kaarten

Passe-partout

Bezoek 8 recitals voor de prijs van 6 met een passe-partout op de Bösendorfer Series!

Regulier €195,- (in plaats van €260,-)
Korting €180,- (CJP/stadspas groene stip, in plaats van €200,-)
Student €100,-

Losse kaarten

Regulier €32,50
Korting €25,- (CJP/stadspas groene stip)                                    
Student €12,50
Kaarten kopen

Over de Bösendorfer Series

De Bösendorfer Series is een reeks intieme pianorecitals, waarin negen toppianisten schitteren achter onze Bösendorfer Imperial Grand vleugel. De Bösendorfer Series wordt mede mogelijk gemaakt door Sofitel Legend The Grand Amsterdam.