Ralph van Raat

Datum: 21 maart 2024
Tijd: 21:15
Kaarten regulier: €32,50
Kaarten korting: €25,00 (CJP/stadspas groene stip)
Kaarten student: €12,50
Kaarten kopen
© Heather Pinkham
© Heather Pinkham

Ralph van Raat

‘Ik geniet van Van Raat op opnames, maar als ik de kans krijg om hem nog een keer live te horen, zou ik rennen, niet lopen.’ – Musical America (na recital in Carnegie Hall)

Ralph van Raat neemt ons deze donderdag mee in de wereld van transcripties. Een wereld waarin alles mogelijk is, zélfs de monumentale Carmina Burana van Carl Orff op piano! Voor de pauze eerst een aantal transcripties van orgelwerken van Bach, bewerkt door Ferruccio Busoni. Deze gevierde Italiaanse componist en pianist zocht in zijn transcripties naar een balans tussen enerzijds het behoud van het originele karakter van het werk en anderzijds het naar voren brengen van de unieke kwaliteiten van de piano. Wellicht had zonder deze innovatie de transcriptie van Orff’s Carmina Burana nooit bestaan. Deze zeer virtuoze bewerking zorgt voor een heel nieuw perspectief op het stuk, waarin alle lijnen, harmonieën en Orff’s percussieve schrijfwijze heel helder naar boven komen. Bijzonder, want deze versie klinkt vrijwel nooit in de concertzaal en is een grote uitdaging voor de pianist.

Pianist en musicoloog Ralph van Raat is sinds zijn tienerjaren gefascineerd door hedendaagse klassieke muziek. Hij wijdt het grootste deel van zijn tijd dan ook aan de ­muziek van nu – hoewel zijn repertoire breed is. Bekende componisten, onder wie Tan Dun, David Lang en Gavin Bryars, droegen muziek aan hem op. De pianist werkte ook intensief samen met o.a. Arvo Pärt, György Kurtág, John Adams en Louis Andriessen. Van Raat bracht een groot aantal internationaal succesvolle CD’s op de markt op verschillende labels, waarvan een groot aantal binnen- en buitenlandse bestsellers waren. Sinds 2006 heeft hij een opnamecontract bij Naxos International.

Naast de vele recitals en kamermuziek die hij speelt werd hij als solist uitgenodigd door internationale gezelschappen en symfonieorkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is naast zijn concertpraktijk verbonden als docent hedendaagse pianomuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de postgraduate opleiding van de Accademia di Musica di Pinerolo (Turijn, Italië).

Ralph van Raat studeerde piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons, en Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en rondde beide opleidingen Cum Laude af. Later volgde hij pianolessen bij grootheden als Claude Helffer en Pierre-Laurent Aimard.


Programma 

J.S. Bach (1685-1750) / F. Busoni (1866-1924) - In dir ist Freude

J.S. Bach / E. Petri (1881-1962) - Schafe können sicher weiden

J.S. Bach / F. Busoni - Durch Adams Fall ist ganz verderbt

J.S. Bach / F. Busoni - Chaconne

- pauze -

C. Orff (1895-1982) - Carmina Burana (arr. E. Chumanchenco) 


Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €32,50
Korting  €25,- (CJP/stadspas groene stip) 
Student €12,50

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen

Over de Bösendorfer Series

De Bösendorfer Series is een reeks intieme pianorecitals, waarin negen toppianisten schitteren achter onze Bösendorfer Imperial Grand vleugel. De Bösendorfer Series wordt mede mogelijk gemaakt door Sofitel Legend The Grand Amsterdam.