Marietta Petkova

Datum: 9 mei 2024
Tijd: 20:15
Kaarten regulier: €35,00
Kaarten korting: €27,50 (CJP/stadspas groene stip) 
Kaarten student: €12,50
Kaarten kopen
© Sjaak Verboom
© Sjaak Verboom

Marietta Petkova

‘Haar concerten zijn gebeurtenissen van opperste concentratie, meditatie, een gedeeld verlangen. Het zijn gebeurtenissen die een leven verrijken, die de betekenis van de muziek lijken te veranderen.’ – Luister

Het laatste concert in de Bösendorfer Series dit seizoen is meteen het begin van een tweeluik*, waarin Marietta Petkova haar levensverhaal vertelt in de vorm van een recital. Met muziek van componisten die een essentiële rol hebben gespeeld in verschillende fasen van haar ontwikkeling, zoals Chopin, Beethoven, Rachmaninov, Debussy. In samenspraak met Lex Bohlmeijer (presentator NPO Klassiek) vertelt zij wat haar bewogen heeft en wat de kern is van haar levensvervullende passie. “Zij is van oorsprong Bulgaarse, woont al meer dan 25 jaar in Nederland, en voegt aan het Nederlandse muzikale landschap iets bijzonders toe. Iets onnavolgbaars ook. Bij elke ontmoeting hoorde ik bovendien weer een stukje van haar buitengewone levensverhaal. En telkens was ik verbaasd. Wat, zit dat ook in je rugzak? Tenslotte dacht ik, nu wil ik dat hele verhaal wel eens horen, ik wil de context begrijpen, de ontwikkeling schetsen, hoe zij heeft kunnen uitgroeien tot de uitzonderlijke pianist die zij is,” aldus Lex Bohlmeijer.

Marietta Petkova is een gevierd pianiste wiens uitzonderlijke kwaliteit snel werd erkend in Nederland en ver daarbuiten. Ze is een pianiste die de ziel van muziek weet te bereiken. Ze laat de partituur achter zich en verdiept zich in de psychologie van de componist. Ze zoekt de verbinding tussen degene die de muziek heeft gecomponeerd en legt een onderliggende klankwereld bloot. Dat vereist een fijn afgestemde gevoeligheid en emotionele volwassenheid die maar weinig pianisten bezitten. In 2000 veroverde ze het Amsterdamse publiek met een memorabel Rachmaninov-recital in het Concertgebouw. “Grandioze Petkova” en “Pianist Petkova: ideale Rachmaninov” lazen de krantenkoppen in de dagbladen De Telegraaf en NRC Handelsblad. Haar live-opnames uit Lausanne van de 24 preludes van Rachmaninov werden door de internationale pers toegejuicht.

* Het tweede concert van Petkova’s tweeluik vindt plaats op 2 juni. Dit concert valt buiten de Bösendorfer Series. Gaat u naar beide concerten uit de tweeluik, krijgt korting op dit tweede concert.


Programma

Ludwig van Beethoven (1770-1827) - 1. Allegro uit Sonate in f kl.t., opus 2 nr. 1

Robert Schumann (1810-1856) - Kinderszenen opus 15

Frédéric Chopin (1810-1849) - Fantasie in f kl.t., opus 49

 - Pauze -

Vesselin Stoyanov (1902-1969) - Nocturne

Claude Debussy (1862-1918) - 4 Preludes
Les collines d’Anacapri - Des pas sur la neige - Ce qu’a vu le vent d’oues - La cathédrale englouti

Claude Debussy (1862-1918) - L’Isle joyeuse

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €35,-
Korting  €27,50 (CJP/stadspas groene stip) 
Student €12,50

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen

Over de Bösendorfer Series

De Bösendorfer Series is een reeks intieme pianorecitals, waarin negen toppianisten schitteren achter onze Bösendorfer Imperial Grand vleugel. De Bösendorfer Series wordt mede mogelijk gemaakt door Sofitel Legend The Grand Amsterdam.