Marietta Petkova

Datum: 9 mei 2024
Tijd: 20:15
Kaarten regulier: €35,00
Kaarten korting: €27,50 (CJP/stadspas groene stip) 
Kaarten student: €12,50
Kaarten kopen
© Sjaak Verboom
© Sjaak Verboom

Marietta Petkova

‘Haar concerten zijn gebeurtenissen van opperste concentratie, meditatie, een gedeeld verlangen. Het zijn gebeurtenissen die een leven verrijken, die de betekenis van de muziek lijken te veranderen.’ – Luister

Het laatste concert in de Bösendorfer Series dit seizoen is meteen het begin van een tweeluik*, waarin Marietta Petkova haar levensverhaal vertelt in de vorm van een recital. Met muziek van componisten die een essentiële rol hebben gespeeld in verschillende fasen van haar ontwikkeling, zoals Chopin, Beethoven, Rachmaninov, Debussy. In samenspraak met Lex Bohlmeijer (presentator NPO Klassiek) vertelt zij wat haar bewogen heeft en wat de kern is van haar levensvervullende passie. “Zij is van oorsprong Bulgaarse, woont al meer dan 25 jaar in Nederland, en voegt aan het Nederlandse muzikale landschap iets bijzonders toe. Iets onnavolgbaars ook. Bij elke ontmoeting hoorde ik bovendien weer een stukje van haar buitengewone levensverhaal. En telkens was ik verbaasd. Wat, zit dat ook in je rugzak? Tenslotte dacht ik, nu wil ik dat hele verhaal wel eens horen, ik wil de context begrijpen, de ontwikkeling schetsen, hoe zij heeft kunnen uitgroeien tot de uitzonderlijke pianist die zij is,” aldus Lex Bohlmeijer.

De Nocturne van de Bulgaarse componist Vesselin Stoyanov fungeert in dit programma als een springplank naar de jeugd van pianiste Marietta Petkova. Ze was tien jaar oud, toen ze met onder andere dit stuk de Grand Prix won op een groot Nationaal Concours in Bulgarije. De Kinderszenen van Schumann nodigen uit om herinneringen op te halen, aan de limonadeverkoopster in het park van haar geboortestad Roese, aan de Donau; aan de beschermengelen die waakten over haar eerste schreden in de muziek; ervaringen die het fundament hebben gelegd voor haar toekomstige carrière. We zullen daarbij speciale aandacht hebben voor de literatuur die haar al een leven lang gezelschap heeft gehouden. Het werk van Elias Canetti. Antoine de Saint-Exupéry. Want Marietta is niet alleen een begenadigd pianiste, maar ook een hartstochtelijk lezer. Precies zoals Schumann in zijn hart tevens ook een dichter was.

* Het tweede concert van Petkova’s tweeluik vindt plaats op 2 juni. Dit concert valt buiten de Bösendorfer Series. Gaat u naar beide concerten uit de tweeluik, krijgt korting op dit tweede concert.


Ludwig van Beethoven (1770-1827): 1. Allegro uit Sonate in f kl.t., opus 2 nr. 1

Robert Schumann (1810-1856): Kinderszenen op. 15

Frédéric Chopin (1810-1849): Fantasie in f kl.t., opus 49

- Pauze -

Vesselin Stoyanov (1902-1969): Nocturne

Claude Debussy (1862-1918): 4 Preludes
Les collines d’Anacapri - Des pas sur la neige - Ce qu’a vu le vent d’ouest - La cathédrale engloutie

Claude Debussy (1862-1918): L’Isle joyeuse

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €35,-
Korting  €27,50 (CJP/stadspas groene stip) 
Student €12,50

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen

Over de Bösendorfer Series

De Bösendorfer Series is een reeks intieme pianorecitals, waarin negen toppianisten schitteren achter onze Bösendorfer Imperial Grand vleugel. De Bösendorfer Series wordt mede mogelijk gemaakt door Sofitel Legend The Grand Amsterdam.