Duo Pleyel

Datum: 15 februari 2024
Tijd: 20:15
Kaarten regulier: €30,00
Kaarten korting: €22,50 (CJP/stadspas groene stip)
Kaarten student: €12,50
Kaarten kopen
© Marco Borggreve
© Marco Borggreve

Duo Pleyel

‘Duo Pleyel overtreft onze hoge verwachtingen voor de werken van Mozart, en hun interpretaties zijn een essentiële aanvulling op de bestaande opnames van deze muziek.’ – BBC Music Magazine (*****)

Duo Pleyel is hier wellicht een vreemde eend in de bijt. De beroemde dirigent en pianist Richard Egarr is samen met zijn vrouw, pianiste Alexandra Nepomnyashchaya uiterst bedreven in het bespelen van historische instrumenten, met name fortepiano’s van Pleyel en Erard. Echter, op donderdag 15 februari neemt het bekende duo de Bösendorfer vleugel onder - hun delicate - handen in een Frans, impressionistisch programma. De avond begint rustig met Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune, origineel voor orkest maar bewerkt voor vier handen door tijdgenoot Ravel. Zijn suite Ma Mère L’oye componeerde Ravel oorspronkelijk voor twee kinderen uit zijn vriendenkring die beiden piano speelden en orkestreerde het een jaar later. Na de pauze horen we Fauré’s Dolly Suite, geschreven voor het dochtertje van zijn minnares. Dezelfde vrouw overigens waar Debussy later mee trouwde. Eindigend met Debussy’s Petite Suite is de cirkel rond van deze avond vol Franse salonmuziek.

Duo Pleyel, bestaande uit het echtpaar Alexandra Nepomnyashchaya en Richard Egarr, ontleent zijn naam aan hun eigen piano thuis - een prachtig instrument gemaakt in 1848 door Pleyel, de favoriete pianobouwer van Chopin. Het Duo heeft als missie om het rijke en prachtige repertoire voor piano 4-handen naar een breder publiek te brengen. Hun repertoire varieert van muziek van Johann Christian Bach en Mozart tot de minder bekende vroege romantici als Hummel, Czerny en Dussek, tot de grote populaire werken van Faure, Debussy en Ravel in de twintigste eeuw.

Ze hebben verschillende CD-opnames gemaakt die uitstekend werden ontvangen door de pers. Hun nieuwste release, getiteld 'Mozart's Real Music Father', was BBC Music Magazine's instrumentale opname van de maand in januari 2023. Toekomstige opnameprojecten omvatten de complete Beethoven symfonieën in prachtige vierhandige bewerking van Beethovens ondergewaardeerde leerling Carl Czerny. Alexandra Nepomnyashchaya studeerde in Moskou, Amsterdam en München en treedt regelmatig op als soliste en kamermusicus op festivals in heel Europa, Rusland en Azië. Richard Egarr studeerde in Manchester, Cambridge, Londen en Amsterdam en treedt regelmatig op als dirigent, solist en kamermusicus over de hele wereld. Samen spelen ze graag op historische piano’s.


Programma

C. Debussy (1862-1918) - Prélude à l'après-midi d'un faune (arr. M. Ravel)

M. Ravel (1875-1937) - Ma mère l’oye (suite)

- pauze -

G. Fauré (1845-1924) - Dolly Suite, op. 56

C. Debussy - Petite Suite


Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €30,-
Korting  €27,50 (CJP/stadspas groene stip) 
Student €12,50

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen

Over de Bösendorfer Series

De Bösendorfer Series is een reeks intieme pianorecitals, waarin negen toppianisten schitteren achter onze Bösendorfer Imperial Grand vleugel. De Bösendorfer Series wordt mede mogelijk gemaakt door Sofitel Legend The Grand Amsterdam.