Ralph van Raat | Bösendorfer Piano Series

Datum: 22 mei 2025
Tijd: 20:15
Kaarten regulier: €35,00
Kaarten korting: €27,50 (CJP/stadspas groene stip) 
Kaarten student: €12,50
Kaarten kopen
Foto: Heather Pinkham
Foto: Heather Pinkham

Ralph van Raat | Bösendorfer Piano Series

‘Ik geniet van Van Raat op opnames, maar als ik de kans krijg om hem nog een keer live te horen, zou ik rennen, niet lopen.’ – Musical America (na recital in Carnegie Hall)

Ralph van Raat neemt ons deze avond mee in de wereld van transcripties. Een wereld waarin alles mogelijk is, zélfs de monumentale Carmina Burana op piano! Voor de pauze speelt hij eerst vier orgelwerken van Bach bewerkt door Busoni. In zijn transcripties zocht Busoni de balans tussen het behoud van het origineel en het uitlichten van de unieke kwaliteiten van de piano. Zonder deze innovatie had de transcriptie van Carl Orffs Carmina Burana wellicht nooit bestaan. De zeer virtuoze bewerking brengt een heel nieuw perspectief op het stuk, zonder het karakter van het origineel te verliezen. Bijzonder, want deze versie klinkt vrijwel nooit in de concertzaal en is een grote uitdaging voor de pianist.

Pianist en musicoloog Ralph van Raat is sinds zijn tienerjaren gefascineerd door hedendaagse klassieke muziek. Hij wijdt het grootste deel van zijn tijd dan ook aan de ­muziek van nu – hoewel zijn repertoire breed is. Bekende componisten, onder wie Tan Dun, David Lang en Gavin Bryars, droegen muziek aan hem op. De pianist werkte ook intensief samen met o.a. Arvo Pärt, György Kurtág, John Adams en Louis Andriessen. Van Raat bracht een groot aantal internationaal succesvolle cd’s op de markt, bij verschillende labels, waarvan een groot aantal binnen- en buitenlandse bestsellers waren. Sinds 2006 heeft hij een opnamecontract bij Naxos International. Hij is naast zijn concertpraktijk verbonden als docent hedendaagse pianomuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de postgraduate opleiding van de Accademia di Musica di Pinerolo (Turijn, Italië). In 2003 werd hij benoemd tot Steinway Artist.


Programma

J.S. Bach/F. Busoni: In dir ist Freude

J.S. Bach/E. Petri: Schafe können sicher weiden

J.S. Bach/F. Busoni: Durch Adams Fall ist ganz verderbt

J.S. Bach/F. Busoni: Chaconne

~ Pauze ~

C. Orff: Carmina Burana (arr. E. Chumanchenco)


Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €35,-
Korting  €27,50 (CJP/stadspas groene stip) 
Student €12,50

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen