Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld

Datum: 14 april 2024
Tijd: 19:00
Regulier*: €27,50,-
Korting: €22,50,-
Kaarten kopen
Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld

Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld

Claudio Monteverdi (1567–1643) heeft boeken vol met madrigalen geschreven. De vroegste zijn nog gecomponeerd in de Renaissance stijl, zoals dat hoorde en hij het onderwezen had gekregen van zijn leermeester Marc’Antonio Ingegneri. De Italiaanse teksten waren ruimschoots voorhanden. Al in de 14e eeuw had Petrarca het goede voorbeeld gegeven met zijn prachtige hoofse poëzie, veelal in sonnetvorm geschreven. In zijn gedichten vinden we de rode draad: de ware – maar vaak zo onbereikbare – liefde. Velen volgden zijn voorbeeld; Monteverdi had bundels vol om uit te kiezen. Dat deed hij met grote zorgvuldigheid. Als we de madrigaalboeken volgen, zien we dat hij in toenemende mate de tekst de boventoon laat voeren en de muziek inzet om de woorden steeds dieper en persoonlijker te kleuren.

In dit programma hebben we uit alle madrigaalboeken een keuze gemaakt. Een helse klus om te moeten kiezen uit uren en uren van de prachtigste muziek. En toch is het ons gelukt. Tijdens het concert zullen we ook verhalen vertellen, de teksten verklaren, de muziek met alle luisteraars proberen te doorgronden. En natuurlijk voeren wij de allermooiste op ons allermooist uit.

Ensemble Le Nuove Musiche heeft zich gespecialiseerd en bewezen in de muziek uit de vroege Barok, met name in de muziek van Claudio Monteverdi. Zij doorstaat met gemak de vergelijking met de meeste gerenommeerde ensembles in de wereld in dit specifieke repertoire. Inmiddels heeft het ensemble zo'n beetje alle werken van Monteverdi op CD opgenomen: alle madrigalen, maar ook zijn geestelijke Selva Morale e Spirituale en tenslotte een recent uitgekomen cd met al het overig werk van Monteverdi: Frammenti. Een concert van Le Nuove Musiche bestaat niet alleen uit de mooiste muziek: kleine theatrale elementen, indringende teksten en een levendige uitleg door de artistiek leider Krijn Koetsveld nemen de toehoorder mee naar een fascinerende tijd. Inmiddels is Krijn Koetsveld in 2023 als derde persoon in Nederland ooit en als eerste Nederlandse musicus door de Italiaanse president benoemd tot CAVALIERE DELL’ORDINE DELLA STELLA D’ITALIA, Ridder in de Orde van de Ster van Italië. Deze hoge onderscheiding is hem toegekend voor zijn levenslange inzet voor de Italiaanse vroege barok muziek.

 

Musici

Krijn Koetsveld, artistiek leider en klavecimbel
Jennifer van der Hart, sopraan
Wendy Roobol, sopraan
Tobias Segura Peralta, altus
Falco van Loon, tenor
Bas Ramselaar, bas
Cassandra Luckhardt, viola da gamba  


*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Kaarten kopen