Albumpresentatie Vincent van Amsterdam

Datum: 1 december 2024
Tijd: 15:00
Regulier: €25,-
Korting (CJP/stadspas groene stip): €20,-
Kaarten kopen
Albumpresentatie Vincent van Amsterdam

Albumpresentatie Vincent van Amsterdam

Accordeonist Vincent van Amsterdam presenteert zijn nieuwe album met werken van drie componisten die hem nauw aan het hart liggen; Domenico Scarlatti, François Couperin en Carl Philipp Emanuel Bach. Een middag vol juwelen uit de 18e eeuw, op een instrument dat kan zingen en zuchten, dansen en springen.

Toen van Amsterdam Fantasia in Fis en Variaties op La folia d’Espagne van de Duitse componist Carl Philipp Emanuel Bach voor het eerst hoorde was hij meteen verkocht. De accordeonist is van mening dat de beroemdste zoon van Johann Sebastian veel te weinig aandacht krijgt en besluit om hier verandering in te brengen. Het blijkt namelijk dat de C.P.E. Bach's bijzondere stijl van expressiviteit en grilligheid zich uitermate goed leent voor de accordeon, die door afwisseling in gebruik van de registers de muziek in al zijn facetten laat klinken.

En wat speelde zich in de rest van Europa af in de 18e eeuw? In Parijs heb je François Couperin; één van de belangrijkste componisten aan het hof van de zonnekoning en aan het Spaanse hof is de Italiaans arbeidsmigrant, Domenico Scarlatti, actief. De speelse en dynamische compositiestijl van deze componisten creëren een mooi contrast met hun eerdergenoemde Duitse tijdgenoot.

Over Vincent van Amsterdam

Vincent van Amsterdam is een groot promotor van de klassieke accordeon.
Zowel zijn bachelor- (2012) als zijn masterstudie (2014) heeft hij cum laude afgesloten aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Hij is laureaat van diverse (inter)nationale concoursen, zoals het Prinses Christina Concours (2007), het Nationaal Accordeon Concours (2008 en 2009), de International Young Musicians Competition in Milaan (2009) en de Coupe Mondiale in Kroatië (2010).

In 2014 werd hem de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours uitgereikt en op 19 juni jongstleden schreef hij de Dutch Classical Talent Award 2016 op zijn naam. Vincent van Amsterdam begon zijn studie bij zijn vader, Evert van Amsterdam, en studeerde vervolgens bij Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen.

In zijn masteropleiding volgde hij lessen aan de Hochschule fur Musik in Würzburg bij Stefan Hussong en aan het Gnessin Muziekinstituut in Moskou bij Vjatsjeslav Semjonov. Zijn repertoire reikt van de Barok tot hedendaagse muziek; speciaal voor zijn deelname aan Dutch Classical Talent 2015/16 heeft het Fonds Podiumkunsten een beurs uitgegeven aan Maxim Shalygin voor een nieuwe compositie voor accordeon solo.

Vincent van Amsterdam zoekt graag de samenwerking met andere musici en trad bijvoorbeeld op met gitarist Aart Strootman, slagwerker Dominique Vleeshouwers, trombonist Sebastiaan Kemner, sopraan Zinzi Frohwein en carillonspeler Boudewijn Zwart. Sinds 2004 vormt hij bovendien met zijn zus Jeanine, violiste, het Van Amsterdam Duo. Samen namen ze in 2012 het album A Flight Beyond Time op en twee jaar later volgde de solo-cd Classical Accordion.

Programma
(Onder voorbehoud)

Domenico Scarlatti (1685-1750)

- Sonate Bes major K.202

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)

- Folia d’Espagne Wq.118

Domenico Scarlatti

- Sonate G major K.455

- Sonate F minor K.481

- Sonate F minor K.386

- Sonate G major K.146

Carl Philipp Emanuel Bach

- Fantasia fis-minor Wq.67

Domenico Scarlatti

- Sonate B minor K.87

- Sonate D major K.397

rançois Couperin

(1668-1733)

- Les Tambourins

- La Couperin

- Les Rozeaux

- Les Petit Moulins á vent

- Le tic-toc-choc

Carl Philipp Emanuel Bach

- Württemberger Sonate 1 a-minor Wq.49

Carl Philipp Emanuel Bach

- Sonate B-minor Wq.55 – 3. Cantabile (Bonus track)

Kaarten kopen