Het Müller-orgel

In het jaar 1680 leverde de Gentse orgelmaker Nicolaas Langlez de Waalse Kerk haar eerste orgel. Hiervan zijn de kas (met datum 1680) en een aantal registers bewaard gebleven. Het orgel voldeed blijkbaar niet, want in de daaropvolgende jaren werd er veel aan gesleuteld. Uiteindelijk kreeg Christian Müller, die het orgel vanaf 1722 in onderhoud had, in 1733 de opdracht een geheel nieuw orgel te maken, dat al in 1734 werd opgeleverd. Müller vernieuwde de windladen, het mechaniek, de klavieren en de windvoorziening. Het orgel kreeg een zelfstandig pedaal, waarvoor Müller een nieuwe kas bouwde achter het hoofdwerk, bovenop het balgenhuis. Om het pedaalwerk voldoende 'uitspraak' te geven maakte hij een luik in de zoldering van de kas, dat met een touw te bedienen was. Bij de restauratie van 1965 werd dit mechaniek in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Door de eeuwen heen heeft het orgel verschillende reparaties en aanpassingen ondergaan. In 1960 besloot men tot een grootschalige restauratie die het instrument zo veel mogelijk in de staat zou moeten brengen waarin Müller het in 1734 had opgeleverd. Die restauratie werd uitgevoerd door de firma Ahrend & Brunzema, en werd voltooid in 1965. In 1993 volgde een nieuwe restauratie door Henk van Eeken. In 2010-2011 heeft de Firma Flentrop een deelrestauratie uitgevoerd.

Het Müller-orgel speelt al eeuwen een voorname rol in de Waalse Kerk. Alle psalmzang tijdens de diensten wordt ermee begeleid. Het wordt gebruikt tijdens sommige concerten en geluidsopnamen. Gustav Leonhardt en Jacques van Oortmerssen maakten het orgel beroemd, en andersom. De studenten van het Amsterdams Conservatorium mogen er op spelen in het kader van hun opleiding tot organist (tal van kerkorganisten haalden zo hun diploma).  Elke derde dinsdag van de maand kunt u het (gratis) beluisteren tijdens de lunchconcerten die wij samen met het Conservatorium organiseren.

Gratis lunchconcert

Iedere tweede dinsdag van de maand (m.u.v. de maanden juli en augustus) tussen 12:00 en 12:30 uur kunt u het orgel in actie zien én horen tijdens een lunchconcert. Deze worden verzorgd door studenten van de orgelklas van het Conservatorium van Amsterdam. De toegang voor deze concerten is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Houd u de agenda op deze website of onze Facebook-pagina in de gaten voor meer informatie over deze lunchconcerten.

Organist: Gerben Gritter

De Waalse Kerk is zeer verheugd met Gerben Gritter als organiste titulaire van de kerk. Gerben is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en al sinds 2000 een vaste bespeler van het orgel.

Gerben studeerde Orgel, Theorie der Muziek en Kerkmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam, en Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Aan beide instituten studeerde hij cum laude af. Hij promoveerde in 2014 aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift getiteld Christian Müller – Orgelmaker in Amsterdam.

Gerben Gritter behoort tot de prijswinnaars van meerdere internationale orgelconcoursen en geeft concerten in binnen- en buitenland.

Organist Gerben Gritter