1968-2018: Revolte!?

Studenten aan en de macht

In mei 1968 zetten Franse studenten Parijs op zijn kop – een schreeuw om inspraak die al gauw over de hele wereld te horen was. Naast de Sorbonne vormde – en vormt! – onder andere ook het Maagdenhuis een toneel waarop studenten hun idealisme en activisme vurig uit(t)en.

Op zaterdagavond 26 mei 2018 maken we de balans op van 50 jaar academisch activisme. Vanaf 18:30 uur geven enkele experts kort hun visie op enkele aanverwante thema’s (beeldvorming, nationale nuances en tijdsgeest), waarna een Nederlands/Frans panel van politici, wetenschappers, journalisten en studenten van toen en nu reageert op deze bijdragen en vragen uit het publiek.

Omstreeks 21:00 uur verplaatsen we de discussie naar de bar, waar u de gelegenheid heeft om een van de sprekers aan te klampen of de discussie met uw buurman of -vrouw voort te zetten, uiteraard onder het genot van een drankje en een goede borrelhap. Voor de muzikale achtergrond wordt gezorgd door Revolution Radio.

Beeldvorming: tussen zwart en wit

Mede door de aandacht die de aanvankelijk kleinschalige protesten kregen in de pers explodeerde het sociale conflict in Frankrijk ongekend snel, en ook dat werd weer vastgelegd. Brand, bloed en barricades! Foto’s liegen niet, maar vertellen ze de waarheid? Studenten Lucas de Vries en Martine Bouw (UvA) en fotograaf Paul van Riel frissen ons visuele geheugen op en gaan in op de soms problematische relatie tussen beeldselectie en beeldvorming.

Tijdsgeest: activisme toen en nu
Er is veel veranderd in de afgelopen 50 jaar. Maar net als toen laten studenten in Parijs en Amsterdam zich weer horen, en net als toen is medezeggenschap de inzet. Franse politicus Jean-Luc Bennahmias en activist/wetenschapper Jérôme Roos interpreteren de lessen van het verleden en filosoferen over de vraag of het jongerenactivisme anno 2018 wat heeft overgenomen van leiders als Daniel Cohn-Bendit en Ton Regtien.

Nationale nuances: tussen Parijs en Amsterdam
De vergelijkbare cocktail van maatschappelijk ongenoegen en frictie tussen jongeren en de gevestigde orde - die aan de basis stond van de universitaire rebellie in Parijs (1968) en Amsterdam (1969) - leverde verschillende uitkomsten op. De onlusten in Parijs waren aanzienlijk grootschaliger en ook veel feller dan die in Amsterdam.

Auteurs Jean-Christophe Bailly (FR) en Roel Janssen (NL) publiceerden beiden recent een boek over die gebeurtenissen en hoe deze - een halve eeuw later - moeten worden geduid.

Revolution Radio: de playlist van protest
In opstand komen is niet alleen een kwestie van strijd en verzet, maar ook van gevoel, hoop en optimisme. Als geen andere kunstvorm kan muziek deze gevoelens vatten in woord en geluid, en zo symbool staan voor een protestbeweging. Met behulp van popprofessoren, radiomakers en muziekkenners als Jan Donkers, Harry de Winter, Jan Maarten de Winter, Marc Stakenburg en natuurlijk uw eigen inbreng vatten we 50 jaar activisme samen in een playlist van 50 iconische protestsongs: Revolution Radio.

Tegen deze muzikale achtergrond is er ruimschoots de gelegenheid om een van de sprekers aan te klampen of de discussie met uw buurman of -vrouw voort te zetten, uiteraard onder het genot van een drankje.

Datum: zaterdag 26 mei, 18:30-23:00.
Locatie: De Waalse Kerk, Walenpleintje 159 Amsterdam

Toegang:
€ 12,50 - Normaal
€ 7,50   - Student/CJP/Stadspas
€ 7,50   - Cursisten Centre Français-Néerlandais/Vrienden van deWaalseKerk (met code)

Kaartverkoop:
KLIK HIER

PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)

18:00 Deuren open
18:30 Start programma
18:35 Beeldvorming
- Lucas de Vries en Martine Bouw (UvA)
- Paul van Riel (fotograaf)
19:10 Nationale nuances
- Jean-Christophe Bailly (FR) (filosoof/auteur)
- Roel Janssen (journalist/auteur)
19:45 Tijdsgeest
- Jean-Luc Bennahmias (FR) (politicus)
- Jerome Roos (onderzoeker/journalist)
20:10 Paneldiscussie, vragen uit publiek
21:00 Vrij discours met een borrel en Revolution Radio
23:00 Sluiting

Programmaboekje
Met onder anderen:
DAGVOORZITTER
Jan van der Putten - Auteur, oud-buitenlandcorrespondent (o.a. De Tijd, Volkskrant, NOS), studeerde in 1968 aan de Sorbonne in Parijs

SPREKERS EN PANELLEDEN

- Jean-Christophe Bailly (FR) - Filosoof, poëet. Auteur Un arbre en mai (2018), over de Parijse studentenprotesten in mei 1968
- Roel Janssen - Journalist (o.a. NRC Handelsblad) en auteur 1968: You Say You Want a Revolution (2018) over de wereldwijde protesten die volgden na Parijs.
- Jean-Luc Bennahmias (FR) - Frans politicus (oprichter Front Démocrate) en voormalig lid Europees Parlement
- Paul van Riel - Freelance fotograaf/fotojournalist - De Maagdenhuisbezetting ‘69 (2009)
Tonny Schuitema - Juriste, sociologe, aanwezig in Parijs in 1968
Natalie Scholz - Universitair docent moderne en hedendaagse geschiedenis (UvA)
Peter Giesen - Correspondent Frankrijk (De Volkskrant)

- Harriet Bergman - Studente filosofie (UvA), lid actiegroep De Nieuwe Universiteit. Bezette in 2015 het Maagdenhuis.

Jerome Roos – Wetenschapper /redacteur (London School of Economics, ROAR Magazine)
Lucas de Vries - Student MA-programma "Preservation and Presentation of the Moving Image" (UvA)
- Jesse Spoelstra - docent sociale geografie en planologie (UvA). Maakte de Maagdenhuisbezetting en de Rethink-beweging van dichtbij mee.