Vaste gast
Van Swieten Society

De Van Swieten Society wijdt zich aan klassieke en romantische kamermuziek uit de periode 1760-1850. De leden van het ensemble behoren tot de internationale top van het muziekleven. Ze zoeken met hun rijke podiumervaring en grote kennis van de uitvoeringspraktijk naar het originele geluid en de speelwijze van toen.

 

Van Swieten Society Seizoen 18-19
Een seizoen rijk gevuld met soirées


De Van Swieten Society houdt van feestjes vieren. Vooral voor een jarige die niet elke dag in de kamermuziek-belangstelling staat en dat gebeurt dit seizoen maar liefst twee keer. Gioacchino Rossini, die hondervijftig jaar geleden stierf, was zowel beroemd om zijn oeuvre als om zijn eetlust. Daarom serveren wij in de pauze van dit programma een Rossini-hors d'oeuvre. Clara Schumann, in 1819 precies honderd jaar geleden geboren, was niet alleen maar 'de vrouw van': zij was een van de leidende musici in het negentiende-eeuwse Duitse muziekleven. Elk jaar is het feest met Mozart, die voor het eerst na het MiniMozart Festival terug is van-nooit-weggeweest. En met Schubert, de stille onbekende in het Weense muziekleven. Hij wordt naar de top van de Olympus getild door zijn toen veel beroemdere tijdgenoten: eer wie ere toekomt, zelfs een eeuw later. Elk van de vier feestjes brengt de sfeer van de soirée in de goede salon tot leven met hogelijk gewaardeerde gasten en een uitgelezen publiek (u).

 

Speeldata: 7 oktober 2018, 2 december 2018, 20 januari 2019 en 31 maart 2019.


Het ensemble speelt op historische instrumenten en treedt in een flexibele bezetting op, van pianotrio tot piano-octet, incidenteel afgewisseld met solowerken en duo's. Dit levert kleurrijke programma's op met een sterke thematiek. De Van Swieten Society speelt niet alleen meesterwerken van grote componisten, maar onderzoekt ook minder bekende meesters en hun soms ten onrechte vergeten repertoire.

 

De afgelopen jaren heeft het ensemble naast muziek uit de 18de eeuw, de Weense klassieken, ook de vroege 19de eeuw, het begin van de romantiek, diepgaand verkend.

 

Het ensemble ontleent zijn naam aan de musicus en diplomaat-in-Habsburgse-dienst baron Gottfried van Swieten, geboren in 1733 in Leiden, maar in 1745 naar Wenen verhuisd toen zijn vader er als persoonlijk arts van keizerin Maria Theresia werd aangesteld.

 

 

Zie ook: www.vanswietensociety.nl