Parijs '68

Studenten aan en de macht

In mei 1968 zetten Franse studenten de wereld op zijn kop - en leek de revolutie eventjes binnen handbereik. Korte tijd later was de belangrijkste studentenleider uit Frankrijk verbannen en was de rust volledig teruggekeerd, al ging dat niet zonder concessies van de regering Pompidou.

De gebeurtenissen in de Franse hoofdstad vormden de opmaat voor een jaar van jongerenprotesten over de hele westerse wereld. De rebelsheid van toen werd vooral aangewakkerd door opstandige studenten. De Sorbonne en het Maagdenhuis waren podia waarop het universitaire idealisme en activisme vurig werden beleden.

De Waalse Kerk & Centre Français-Néerlandais presenteren:

Café français

Op zaterdag 26 mei a.s. gaat een groep ervaringsdeskundigen ter gelegenheid van de feestelijke opening van het nieuwe, maandelijkse Café Français in gesprek over de tegenstellingen tussen 'toen en nu' tussen 'daar en hier' en tussen 'oud en jong'.

Deze insteek levert een paar mooie topics op. Hoe kijken studenten van tegenwoordig aan tegen de wensen en doelen van hun voorgangers? Zien zij verschillen tussen hun eigen wensen (zoals onlangs weer aan de oppervlakte gekomen bij de Maagdenhuisbezetting van 2015) en die van de studenten van toen? Zouden media en/of opinieleiders van 2018 op dezelfde manier aankijken tegen de vorm waarin het protest van toen zich manifesteerde? Hoe verklaar je de verschillende reacties in Nederland en Frankrijk op het jongerenprotest?

Aan het woord komen onder meer Franse en Nederlandse auteurs en politici: Jean-Christophe Bailly, Roel Janssen en Jean Luc Bennahmias. Bailly en Jansen schreven beiden een interessant boek over het Revolitiejaar 1968, waar Bennahmias de zaken benadert vanuit zijn courante politieke ervaring in het Franse en Europese parlement.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam, Martine Bouw & Lucas de Vries, stellen een 'beeldverhaal' samen uit beschikbaar archiefmateriaal en praten met fotograaf Paul van Riel over de representatieve waarde van live geschoten reportagemateriaal. Foto's liegen niet, zegt men, maar vertellen ze ons de waarheid?

Het eerste gedeelte van de avond wordt afgesloten met een paneldiscussie waaraan naast enkele van de bovenstaande namen ook onderzoeksjournalist Thomas Muntz van de Correspondent zal deelnemen. Deze discussie wordt geleid door oud-buitenlandcorrespondent van de Volkskrant Jan van der Putten, die waar nodig kan zorgen voor simultaan-vertaling tussen Nederlands en Frans.

Popmuziek als catalisator

Popmuziek heeft ontegenzeggelijk een rol gespeeld bij de 'tegencultuur' van de jongeren uit die periode; een deel van die muziek heeft de tand des tijds ook goed doorstaan. Het laatste deel van het programma wordt daarom gereserveerd voor een 'soundtrack' uit die tijd vol iconische (dans)songs die op hun eigen manier aan de hang naar vrijheid hebben bijgedragen. Een playlist, samengesteld door popprofessoren als Leo Blokhuis, Jan Donkers, Marc Stakenburg, Harry de Winter e.a., vormt het muzikale decor waartegen onder het genot van een drankje nog ruimschoots de gelegenheid is om oude herinneringen op te halen, discussies voort te zetten of een van de panelleden aan te klampen.

Datum: zaterdag 26 mei, 19:00-23:00.
Locatie: De Waalse Kerk, Walenpleintje 159 Amsterdam

Toegang: € 12,50 / 10,- (link en meer informatie volgen)

Aanmelden: centre@dewaalsekerk.nl (o.v.v. Parijs 68)

Met onder anderen:

- Jean-Christophe Bailly (1949) - Filosoof / auteur van o.a. 'Un arbre en mai' (2018)

- Roel Janssen (1947) - Journalist (o.a. NRC Handelsblad) en auteur '1968: You Say You Want a Revolution' (2018)

- Jean-Luc Bennahmias (1954) - Frans politicus Front Démocrate (voormalig Les Verts en Mouvement Démocrate) en voormalig lid Europees Parlement (2007-2014)

- Paul van Riel (1948) - Fotograaf

- Thomas Muntz (1987) - Onderzoeksjournalist (De Correpondent)

- Martine Bouw & Lucas de Vries - Studenten MA-programma "Preservation and Presentation of the Moving Image" (UvA)

En dagvoorzitter:

- Jan van der Putten - Auteur, oud-buitenlandcorrespondent (o.a. Volkskrant, NOS)