Encore! Nederlandse popiconen aan het woord

In Encore! nodigt radiopresentator Marc Stakenburg (o.a. 40UP RadioTheater van het Sentiment) elke maand een icoon uit de roemruchte Nederlandse pophistorie uit om te vertellen over zijn of haar leven en loopbaan.

 

De opzet is simpel en intiem: een tafel, een podium en een topartiest, omringd door publiek. Verder is alles mogelijk. Een unieke gelegenheid om uw favoriete artiesten van dichtbij mee te maken, en te horen vertellen over hun leven en inspiratiebronnen, in te gaan op uw vragen, of dat ene nummer te spelen waar alles mee begon, of dat juist nog uit moet komen.

 

In samenwerking met 40Up Radio, Amsterdam FM, NH Radio en Marc Stakenburg presenteert de Waalse Kerk: Encore! Iedere derde zondagmiddag van de maand een ander popicoon. En eigenlijk behoeven ze geen introductie, maar graag stellen wij u voor aan onze volgende gasten:


De aankomende evenementen zijn afgelast tot nader order.

 

15 september - Jack Poels (Rowwen Hèze)

DIT EVENEMENT IS GEANNULEERD

Jack Poels werd halverwege jaren ’80 bekend van de oer Limburgse band Rowwen Hèze, die overwegend in dialect van hun geboortedorp zingen. In 1989 scoorden zij een grote hit met de (carnavals)kraker Bestel Maar. Daarna volgden succesvolle albums zoals Blieve Loepe en Boem. Begin jaren ’90 waren zij de eerste Nederlandse band die op het Deense festival Roskilde optrad. Poels is een echte tekstschrijver pur sang, hij schreef dan ook liedjes voor o.a. Guus Meeuwis, Manuela Kemp en Doe Maar. In 2003 begon hij samen met Leon Giesen het Nederlandstalige muziekproject Holland America Lijn, wat goed werd ontvangen. Verder was 2007 een bijzonder goed jaar voor Jack Poels, hij werd namelijk uitgeroepen tot Beste Zanger van Nederland kreeg hij de titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Naast succesvol muzikant is Poels ook een begaafd kunstschilder. Meer dan genoeg gespreksstof dus, voor deze aflevering van Encore! waar Marc Stakenburg hem het hemd van het lijf zal vragen.

Encore! In gesprek met: Jack Poels

Datum: Zondag 15 september
Aanvang: 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: GEANNULEERD

20 oktober - Martin Buitenhuis (Van Dik Hout)

DIT EVENEMENT IS GEANNULEERD
Martin Buitenhuis
maakt vanaf begin jaren ’90 furore met de Nederlandstalige hitmachine Van Dik Hout. De uit Den Helder afkomstige band scoort in 1994 hun grootste hit ‘Stil in Mij’. Op het titelloze debuutalbum staan ook de andere succesvolle singles ‘Alles of Niets’ en ‘Meer Dan Een Ander’. Eind jaren ’90 slaan Van Dik Hout en Acda & De Munnik de handen in één om de krachten te bundelen in de supergroep De Poema’s. De Poema’s scoren met o.a. ‘Mijn Houten Hart’ een grote hit in Nederland. Ook namen zij later nog een single op met één van hun muzikale helden, Herman Brood. Buitenhuis is een muzikant in hart en nieren. Al 25 jaar is Van Dik Hout zijn fulltime baan en als het aan hem ligt, komt daar zo nog 25 jaar bij. Ook zijn liefde voor muziek en nog veel meer, zal hij met Marc Stakenburg in gesprek gaan in Encore!.

Encore! In gesprek met: Martin Buitenhuis

Datum: Zondag 20 oktober
Aanvang: 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: GEANNULEERD

 

Encore!?

 

Eerder te gast in deze serie:
Henk Hofstede, Boudewijn de Groot, Ernst Jansz, Frank Boeijen, Ellen ten Damme, Hans Vandenburg, Tim Knol en Henk Westbroek.

 

Kaartverkoop:

Zie de link bij het betreffende evenement.

Eerder in Encore:

Henk Hofstede

Henk Hofstede kennen we als zanger/gitarist/componist/tekstschrijver van de Amsterdamse popgroep The Nits. Brak internationaal door met ‘In the Dutch Mountains’ en is nog steeds een grootheid, zowel bij ons als in de rest van Europa. Met het Avalanche Quartet nam hij een plaat op met songs van Leonard Cohen, die zowel op cd als live goed ontvangen werden.

De veelzijdige Hofstede is tevens tekenaar/schilder en maakt ook video-installaties, zoals 'The Portable House' die in het Musée d'Art Contemporain te Lyon werd tentoongesteld (2001). Recent maakte hij met het Scapino Ballet de zeer succesvolle voorstelling Ting, die nog tot eind oktober te zien is in Carré en het Oude Luxor Theater.

 

Encore! In gesprek met: Henk Hofstede

Datum: Zondag 18 november
Aanvang: 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Dit evenement is al geweest
Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot verwierf landelijke bekendheid met de single 'Welterusten Meneer de President' (1966), waardoor hij het label protestzanger kreeg opgeplakt. Maar met de elpees 'Voor de Overlevenden' en 'Picknick' bracht hij veel persoonlijker werk - met teksten van Lennaert Nijgh - overtuigend over het voetlicht.

Nadat hij een tijd lang experimenteert met verschillende andere musici en onder meer Engelstalig materiaal opneemt, pakt hij uiteindelijk de draad weer op met  jeugdvriend Lennaert Nijgh en brengt met 'Hoe sterk is de Eenzame Fietser' (1973) opnieuw een mijlpaal in de Nederpophistorie uit.

Tegenwoordig beleeft hij een zoveelste muzikale jeugd, waarin hij bij de supergroep Vreemde Kostgangers samenspeelt met Henny Vrienten en George Kooijmans, en daarnaast samenwerkt met The Dutch Eagles voor zijn dertiende studioalbum. Dit nieuwe album, Even Wegwordt in november 2018 uitgebracht en met lovende recensies ontvangen. Zoals we van De Groot gewend zijn blijft hij even persoonlijk als experimenteel, spelend met nieuwe muziek- en schrijfvormen.

Encore! In gesprek met: Boudewijn de Groot

Datum: Zondag 16 december 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Dit evenement is al geweest
Ernst Jansz

Ernst Jansz maakt al meer dan 50 jaar muziek, en speelde in twee legendarische groepen: CCC Inc. en Doe Maar. Uiteraard behaalde hij zijn grootste bekendheid als lid van die laatste band - maar zijn werk daarvoor en daarna is muzikaal bezien zeker zo interessant.

Jansz haalt zijn inspiratie uit tal van bronnen: van krontjong, blues, skiffle en folk tot Chopin. Bob Dylan is een grote held, hetgeen o.a. bleek uit de vertalingen van diens songs die Jansz bundelde op de plaat 'Dromen van Johanna'. 

Verder schreef hij veel autobiografische nummers, zoals op de plaat 'Molenbeekstraat' (2006).

 

Encore! In gesprek met: Ernst Jansz

Datum: Zaterdag 19 januari 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Dit evenement is al geweest
Frank Boeijen - 17 februari

Wanneer zanger, tekstdichter en componist Frank Boeijen (1957) zijn doorbraak met de Frank Boeijen Groep beleeft, in 1981, is hij al even actief in de muziekwereld. Liftend op maar ook bijdragend aan de groeiende populariteit van Nederpop, brengt hij met Frank Boeijen Groep in de elf jaar die daarop volgen evenveel albums uit, en staat hij tien keer in de Top 40 met hits als Linda (1983), Zwart wit (1984), Kronenburg Park (1985), Zeg me dat het niet zo is (1990).

Na zijn breuk met de Groep in 1991 blijft Boeijen actief, en nog datzelfde jaar brengt hij zijn eerste solo-album Wilde Bloemen uit, waarop hij samenwerkt met onder meer eerdere Encore-gast en frontman van de Nits Henk Hofstede en Henny Vrienten. Met hen zou hij, net als met vele andere grote namen uit de Nederlandse popgeschiedenis, nog vaker samenwerken gedurende zijn imposante carrière. Zijn meest recente album, de dubbel-cd met boek Palermo (2018), is een ode aan de liefde, het leven en muziek, en markeert 40 jaar Nederlandse muziek, meer 30 albums en talloze hits en prijzen.

Datum: Zondag 17 februari 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Dit evenement is al geweest

 

Ellen ten Damme - 17 maart

Ellen ten Damme (1967) is misschien wel een van de beste Nederlandse zangeressen van dit moment, en al zo'n 30 jaar. Maar zij is veel meer dan dat. Ze is ook actrice, muzikant, stout meisje, circusartieste, vamp, componiste, danseres, schrijfster en Pippi Langkous. En dat is ze allemaal tegelijk. De ware magie is haar eerlijkheid. Hoewel haar verbluffende veelzijdigheid anders kan doen vermoeden, doet ze alleen maar waar ze werkelijk in gelooft. Ondanks haar duizelingwekkende maskerades, is ze altijd zichzelf. Ze is echt. En dat laat ze zien in gesprek met Marc Stakenburg op zondag 17 maart.

Datum: Zondag 17 maart 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Dit evenement is al geweest
Hans Vandenburg - 21 april

Hans Vandenburg begon al op jonge leeftijd gitaar te spelen op een viool. De buurmeisjes raakten onder de indruk dus Hans besloot er werk van te maken. Een zelfbouw Stratocaster en een oude Aristona radio als versterker werden al snel vervangen door een echte Gibson en Marshall kofferversterker, uiteraard gekocht bij Nico Servaas in Den Haag. Een eerste schoolbandje The Running Tides met toen al eigen nummers en hier en daar wat optredens tussen de schuifdeuren was het begin van een 40 jarige succesperiode van Hans Vandenburg als serieus te nemen singer/songwriter/performer. Daarin passeerden diverse bands de revue, waarvan Gruppo Sportivo zich in die periode ontwikkelde tot een sterke liveband met Europese tours en zelfs enkele hits als Tokyo, Beep Beep Love, Hey Girl, Rock 'n Roll, Disco Really Made It! en Sleeping Bag. Hun laatste album GREAT (eind 2018), waarvan recent de 3e single What Else Can I Do? uitkwam, was ook aanleiding voor een concerttour door Nederland. Still going strong, na 40 jaar popgeschiedenis. Vandenburg vertelt erover, zondag 21 april in Encore! 

Datum: Zondag 21 april 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Klik hier

Tim Knol - 19 mei

Tim Knol (1989) begon op zijn tiende met het maken van muziek. Hij maakte indruk met de band Be Right Back, waarna hij al gauw bij verschillende andere projecten betrokken raakte en onder andere Anne Soldaat leerde kennen, met wie hij enkele demo's opnam voor Excelsior Records. Daarna ging het hard: zijn debuutalbum Tim Knol (2010) werd lovend ontvangen, en er volgden optredens op onder meer Lowlands en Pinkpop. Na zijn daverende opmars ontpopte hij zich tot een waren (muzikale) duizendpoot: zo bracht hij, samen met Henk Koorn van Hallo Venray en Anne Soldaat, een eerbetoon aan Neil Young, startte hij een garagerockband (The Miseries) en richtte hij zich een tijd lang op de fotografie. Vorig jaar bracht hij alweer zijn vierde en goed ontvangen studioalbum Cut the Wire uit, dat verscheen met een gelijknamig computerspelletje.

Datum: Zondag 19 mei 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Klik hier

Henk Westbroek - 16 juni

Wegens persoonlijke omstandigheden is Henk Westbroek niet in staat aanwezig te zijn op 21 april. In plaats hiervan komt hij op zondag 16 juni.

Ras-Utrechter Henk Westbroek (1952) heeft al een studie sociologie afgerond wanneer hij voor het eerst een noot zingt, als onderdeel van duo-formatie Het Goede Doel, die hij in 1978 samen met "andere Henk" Temming opricht. Naast een baan als presentator op Radio 3, levert hem dat in 1982 een echte doorbraak op met de hits Gijzelaar en natuurlijk België, die een voorbode blijken van vele latere successen, waaronder Sinterklaas wie kent hem niet?
In de decennia die volgen blijft Westbroek ook solo aan de weg timmeren: hij schrijft talloze nummers voor Kinderen voor Kinderen, Ruth Jacott en Herman van Veen, brengt meerdere albums uit waarop hij samenwerkt met onder meer George Kooijmans (Golden Earring) en Henk Hofstede (The Nits), runt muziekcafé Stairway to Heaven en laat daarnaast ook politiek van zich horen. Inmiddels werkt Westbroek al vijftien jaar als documentairemaker voor RTV Utrecht, en ontpopte hij zich in de afgelopen maanden tot vlogger voor de Nieuwe Utrechtse Krant.

Datum: Zondag 21 april 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: Klik hier (opent externe pagina)