Encore! Nederlandse popiconen aan het woord

In Encore! nodigt radiopresentator Marc Stakenburg (o.a. 40UP RadioTheater van het Sentiment) elke maand een icoon uit de roemruchte Nederlandse pophistorie uit om te vertellen over zijn of haar leven en loopbaan.

De opzet is simpel en intiem: een tafel, een podium en een topartiest, omringd door publiek. Verder is alles mogelijk. Een unieke gelegenheid om uw favoriete artiesten van dichtbij mee te maken, en te horen vertellen over hun leven en inspiratiebronnen, in te gaan op uw vragen, of dat ene nummer te spelen waar alles mee begon, of dat juist nog uit moet komen.

In samenwerking met 40Up Radio, Amsterdam FM, NH Radio en Marc Stakenburg presenteert de Waalse Kerk: Encore! Iedere derde zondagmiddag van de maand een ander popicoon. En eigenlijk behoeven ze geen introductie, maar graag stellen wij u voor aan onze volgende gasten:

Encore!

Radiopresentator Marc Stakenburg in gesprek met iconen uit de Nederlandse popgeschiedenis. Iedere derde zondag in de maand in de Waalse Kerk.

De eerstvolgende gasten zijn:

- Ernst Jansz (19 januari)

- Tim Knol (17 februari)

Kaartverkoop:

Zie de link bij het betreffende evenement.

Ernst Jansz

Ernst Jansz maakt al meer dan 50 jaar muziek, en speelde in twee legendarische groepen: CCC Inc. en Doe Maar. Uiteraard behaalde hij zijn grootste bekendheid als lid van die laatste band - maar zijn werk daarvoor en daarna is muzikaal bezien zeker zo interessant.

Jansz haalt zijn inspiratie uit tal van bronnen: van krontjong, blues, skiffle en folk tot Chopin. Bob Dylan is een grote held, hetgeen o.a. bleek uit de vertalingen van diens songs die Jansz bundelde op de plaat 'Dromen van Johanna'.

Verder schreef hij veel autobiografische nummers, zoals op de plaat 'Molenbeekstraat' (2006).

Encore! In gesprek met: Ernst Jansz

Datum: Zaterdag 19 januari 16:00 uur
Locatie: De Waalse Kerk
Kaarten: KLIK HIER (opent externe pagina)
Tim Knol

Tim Knol (1989) begon op zijn tiende met het maken van muziek. Hij maakte indruk met de band Be Right Back, waarna hij al gauw bij verschillende andere projecten betrokken raakte en onder andere Anne Soldaat leerde kennen, met wie hij enkele demo's opnam voor Excelsior Records. Daarna ging het hard: zijn debuutalbum Tim Knol (2010) werd lovend ontvangen, en er volgden optredens op onder meer Lowlands en Pinkpop. Na zijn daverende opmars ontpopte hij zich tot een waren (muzikale) duizendpoot: zo bracht hij, samen met Henk Koorn van Hallo Venray en Anne Soldaat, een eerbetoon aan Neil Young, startte hij een garagerockband (The Miseries) en richtte hij zich een tijd lang op de fotografie. Vorig jaar bracht hij alweer zijn vierde en goed ontvangen studioalbum Cut the Wire uit, dat verscheen met een gelijknamig computerspelletje.

Encore! In gesprek met: Tim Knol

Datum Zondag 17 februari
Kaarten: Klik hier
Eerder in Encore:

Henk Hofstede

Henk Hofstede kennen we als zanger/gitarist/componist/tekstschrijver van de Amsterdamse popgroep The Nits. Brak internationaal door met ‘In the Dutch Mountains’ en is nog steeds een grootheid, zowel bij ons als in de rest van Europa. Met het Avalanche Quartet nam hij een plaat op met songs van Leonard Cohen, die zowel op cd als live goed ontvangen werden.

De veelzijdige Hofstede is tevens tekenaar/schilder en maakt ook video-installaties, zoals 'The Portable House' die in het Musée d'Art Contemporain te Lyon werd tentoongesteld (2001). Recent maakte hij met het Scapino Ballet de zeer succesvolle voorstelling Ting, die nog tot eind oktober te zien is in Carré en het Oude Luxor Theater.

Encore! In gesprek met: Henk Hofstede

Datum: Zondag 18 november
Kaarten: Dit evenement is al geweest
Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot verwierf landelijke bekendheid met de single 'Welterusten Meneer de President' (1966), waardoor hij het label protestzanger kreeg opgeplakt. Maar met de elpees 'Voor de Overlevenden' en 'Picknick' bracht hij veel persoonlijker werk - met teksten van Lennaert Nijgh - overtuigend over het voetlicht.

Nadat hij een tijd lang experimenteert met verschillende andere musici en onder meer Engelstalig materiaal opneemt, pakt hij uiteindelijk de draad weer op met  jeugdvriend Lennaert Nijgh en brengt met 'Hoe sterk is de Eenzame Fietser' (1973) opnieuw een mijlpaal in de Nederpophistorie uit.

Tegenwoordig beleeft hij een zoveelste muzikale jeugd, waarin hij bij de supergroep Vreemde Kostgangers samenspeelt met Henny Vrienten en George Kooijmans, en daarnaast samenwerkt met The Dutch Eagles voor zijn dertiende studioalbum. Dit nieuwe album, Even Wegwordt in november 2018 uitgebracht en met lovende recensies ontvangen. Zoals we van De Groot gewend zijn blijft hij even persoonlijk als experimenteel, spelend met nieuwe muziek- en schrijfvormen.

Encore! In gesprek met: Boudewijn de Groot

Datum: Zondag 16 december 16:00 uur