Encore! In gesprek met iconen uit de Nederlandse popgeschiedenis

Nederland kent een rijke popgeschiedenis: van The Golden Earring en Boudewijn de Groot via Doe Maar en De Nits tot Rowwen Hèze en Skik. Elk tijdperk kent zijn eigen grootheden. In Encore! nodigt radiopresentator Marc Stakenburg (o.a. 40UP RadioTheater van het Sentiment) elke maand een icoon uit onze roemruchte pophistorie uit om te vertellen over zijn of haar leven en loopbaan.

De opzet is simpel en intiem: een tafel, een podium en een topartiest, omringd door publiek. Verder is alles mogelijk. Een unieke gelegenheid om uw favoriete artiesten van dichtbij mee te maken, en te horen vertellen over hun leven en inspiratiebronnen, in te gaan op uw vragen, of dat ene nummer te spelen waar alles mee begon, of dat juist nog uit moet komen.

In samenwerking met 40Up Radio, Amsterdam FM en Marc Stakenburg presenteert de Waalse Kerk: Encore! Iedere derde zondagmiddag van de maand een ander popicoon. En eigenlijk behoeven ze geen introductie, maar graag stellen wij u voor aan onze eerste drie gasten:

Encore!

Radiopresentator Marc Stakenburg in gesprek met iconen uit de Nederlandse popgeschiedenis. Iedere derde zondag in de maand in de Waalse Kerk.

De eerste gasten zijn:

- Henk Hofstede (18 november)

- Boudewijn de Groot (16 december)

- Ernst Jansz (19 januari)

Kaartverkoop:

Zie de link bij het betreffende evenement.

Henk Hofstede

Henk Hofstede kennen we als zanger/gitarist/componist/tekstschrijver van de Amsterdamse popgroep The Nits. Brak internationaal door met ‘In the Dutch Mountains’ en is nog steeds een grootheid, zowel bij ons als in de rest van Europa. Zo nam hij een een plaat op met songs van Leonard Cohen en speelde diens repertoire ook live met de groep Avalanche.

De veelzijdige Hofstede is tevens tekenaar/schilder en maakt ook video-installaties, zoals 'The Portable House' die in het Musée d'Art Contemporain te Lyon werd tentoongesteld (2001). Recent maakte hij met het Scapino Ballet de zeer succesvolle voorstelling Ting, die nog tot eind oktober te zien is in Carré en het Oude Luxor Theater.

Encore! In gesprek met: Henk Hofstede

Datum: Zondag 18 november

Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot verwierf landelijke bekendheid met de single 'Welterusten Meneer de President' (1966), waardoor hij het label protestzanger kreeg opgeplakt. Maar met de elpees 'Voor de Overlevenden' en 'Picknick' bracht hij veel persoonlijker werk - met teksten van Lennaert Nijgh - overtuigend over het voetlicht.

Hoewel hij enorm succesvol was, leek Boudewijn de Groot zelf op zoek naar nieuwe vormen en ander materiaal. Hij brak met Nijgh en experimenteerde met verschillende (top)musici en nam ook Engelstalig materiaal op.

Uiteindelijk pakte hij de draad met jeugdvriend Lennaert Nijgh weer op en bracht met 'Hoe sterk is de Eenzame Fietser' (1973) opnieuw een mijlpaal in de Nederpophistorie uit.

Tegenwoordig beleeft hij een zoveelste muzikale jeugd met de supergroep Vreemde Kostgangers waarin hij samenspeelt met Henny Vrienten en George Kooijmans.

Encore! In gesprek met: Boudewijn de Groot

Datum: Zondag 16 december

Ernst Jansz

Ernst Jansz maakt al meer dan 50 jaar muziek, en speelde in twee legendarische groepen: CCC Inc. en Doe Maar. Uiteraard behaalde hij zijn grootste bekendheid als lid van die laatste band - maar zijn werk daarvoor en daarna is muzikaal bezien zeker zo interessant.

Jansz haalt zijn inspiratie uit tal van bronnen: van krontjong, blues, skiffle en folk tot Chopin. Bob Dylan is een grote held, hetgeen o.a. bleek uit de vertalingen van diens songs die Jansz bundelde op de plaat 'Dromen van Johanna'.

Verder schreef hij veel autobiografische nummers, zoals op de plaat 'Molenbeekstraat' (2006).

Encore! In gesprek met: Ernst Jansz

Datum: Zaterdag (!) 19 januari