Vioolsonates van Schubert, Fauré, Stravinsky en Ysaÿe
Jeroen Dupont & Ed Spanjaard
Foto: Maarten Kools

“Ik werd werkelijk betoverd door twee grote artiesten die ons in volstrekte tweeëenheid overspoelden met schoonheid, brille, noblesse en lyriek” schreef pianist Bernd Brackman na een eerder concert van het viool-pianoduo Jeroen Dupont en Ed Spanjaard in De Waalse Kerk. Zaterdag 17 februari om 20:15u brengen zij in De Waalse Kerk een geheel nieuw programma ten gehore; met vioolsonates van Schubert, Fauré, Stravinsky en Ysaÿe belooft het weer een prachtige avond te worden.

Schuberts Grand Duo is een meesterlijke vioolsonate gecomponeerd in 1817 toen Schubert nog maar 20 jaar was, pas in 1861 werd het werk voor het eerst publiekelijk uitgevoerd. Hierna volgt Stravinskys "Le baiser de la fée", een virtuose bewerking van het ballet door Samuel Dushkin dat de technische vaardigheden van beide instrumentalisten op de proef stelt. Na de pauze volgt Ysaÿes Sonate voor viool solo nr. 6 gecomponeerd voor de Spaanse virtuoos Manuel Quiroga. Het is zonder twijfel de moeilijkste viool solosonate van Ysaÿe. Jeroen Dupont zal dit werk met gemak kunnen spelen. Tot slot Faurés Vioolsonate nr. 1, een grote romantisch impressionistische vioolsonate, het werk werd geschreven in 1876, toen Fauré nog maar 26 jaar oud was.

Jeroen Dupont, viool
Ed Spanjaard, piano

Franz Schubert - Grand Duo in A groot, D 574

Igor Stravinsky - Divertimento (La Baiser de la Fée), arr. Samuel Dushkin

- Pauze -

Eugène Ysaÿe - Sonate voor viool solo nr. 6 in d mineur, op. 27 ‘Manuel Quiroga’

Gabriel Fauré - Vioolsonate nr. 1 in a mineur, op. 13

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €27,-
Korting  €17,- (CJP/stadspas groene stip)
Student €12,-

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

Biografie

Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers en studeerde voorts bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij met zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de derde vioolsonate “Dans le caractère populaire roumaine” van George Enescu. In 2007 werd hij eerste prijswinnaar bij het Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”, in de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van W.A. Mozart en Tzigane van Maurice Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Jeroen Dupont bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Nadat Dupont eerder al deel uitmaakte van het Palermo Orchestra Sinfonica del Teatro Massimo, speelt hij sinds deze maand in het Orchestre de Chambre de Paris, een van de meest vooraanstaande kamerorkesten in Europa.

Ed Spanjaard is dirigent en pianist. In de eerste hoedanigheid werkte hij als repetitor in de operahuizen van Londen (Covent Garden), Bayreuth (Wagner Festspiele), Glyndebourne en Salzburg. Hij trad op als solist in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Gershwin en Poulenc, die hij meer dan eens ook zelf dirigeerde. Spanjaards loopbaan als dirigent beslaat 45 jaar. Hij was chef bij drie Nederlandse symfonieorkesten, stond vaak voor het KCO en de belangrijke orkesten in Den Haag, Rotterdam en Hilversum. Onlangs was Spanjaard te zien in twee documentaire films: ‘Inner Silence’ van Frank Scheffer, over zijn intense samenwerking met traditionele Chinese musici; en ‘Weggewist’ van Harro Henkemans, over leven en werk van Hans Henkemans, die in de jaren '50 en '60 één van Nederlands befaamdste pianisten én componisten was, maar daarna in vergetelheid raakte. Een recente cd van Joel Bons’ meesterwerk 'Nomaden’, met cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble (dat voor de helft bestaat uit wereldmusici) gooide hoge ogen.