Het Nederlands Bach Consort onderzoekt in DuisterMis samen met u donker en licht. In deze tijd van korte dagen en lange nachten is het heerlijk om je ogen te sluiten en je mee te laten voeren. Waar brengt de muziek van Josquin des Prez en Arvo Pärt u naartoe? Wat doen donker en licht met ons? Het Nederlands Bach Consort vroeg componist en saxofonist Lotte Pen een mis voor hen te schijven rondom het thema donker en licht. Lotte is een componist die weinig muzikale grenzen kent en het experiment durft aan te gaan. En dan komt de zon weer op, voor allen die in duisternis leven: “O radiant Dawn” van James MacMillan.

Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici die Bach in hun hart hebben gesloten en het experiment niet schuwen. In hun korte bestaan (2020) zongen ze al vele vernieuwende programma’s door heel Nederland. Bijvoorbeeld de serie herdenkingsconcerten “Zwanenzang” (2022) in samenwerking met spoken word artist Amara van der Elst en Allerzielen|Een gedanste suite van verdriet (2022), waarin ze samenwerking zochten met de Senegalese danser Alioune Diagne.

Lotte Pen staat voor een nieuwe generatie klassieke musici. Ze was te horen in concertzalen van Tokio tot New York, tot ze besloot het roer radicaal om te gooien. Tegenwoordig schrijft ze haar eigen muziek, met invloeden uit pop, neoclassical en filmmuziek. Op Spotify trekt haar muziek wereldwijd tienduizenden luisteraars per maand. Lotte Pen won diverse prijzen als uitvoerend saxofonist en werd geselecteerd als beste producer uit Oost-Nederland. Haar track “Tabernacle” werd opgepikt door een Italiaanse documentairemaker die het gebruikt als soundtrack. Lotte componeerde muziek voor o.a. jeugddansgezelschap De Stilte, het Sweelinck Festival en het Tuinfeest-Literair Festival te Deventer. Haar muziek is regelmatig te horen op nationale radiozenders. Ze creëerde in 2020 Muziekwandeling Pelgrim. “Een massage voor de zintuigen”.

 

Programma

Josquin de Prez (1450-1521) - Ave Maria

Mannes Hofsink & Lotte Pen - Improvisatie

Arvo Pärt (1935) - Berliner Messe

Mannes Hofsink & Lotte Pen - Improvisatie

Lotte Pen (1984) - Duistermis (Première)

Mannes Hofsink & Lotte Pen - Improvisatie

James MacMillan (1959) - O, radiant dawn

 

Uitvoerenden

Heleen Koele, sopraan
Mónica Monteiro, sopraan
Sytse Buwalda, countertenor
Lieke Geraats, mezzo-sopraan
William Knight, tenor
Gijsbert Westland, tenor
Kees Jan de Koning, bariton
Michiel Meijer, bas 

Lotte Pen, saxofoon
Mannes Hofsink, orgel

 

Kaarten

€25,- 

 

 


 

< Terug naar de agenda