Schubert en zijn fascinerende reis naar het onbegrensde
Willem Brons

 

Bij het beluisteren van de drie laatste sonates van Schubert worden we geconfronteerd met een verbazingwekkend aantal intenties en emoties. Alle aspecten van het leven trekken aan ons voorbij: euforie, tragiek, al onze dromen, vertwijfeling... Dat alles in een vormgeving, die ondanks heftige contrasten een sluitend geheel vormt. Daarbij brengt Schubert ons in aanraking met een wereld, die veel mooier is dan de realiteit. De rijkdom van Schuberts wereld is immens. Willem Brons is daarmee verknocht en wil u daarvan graag deelgenoot maken.

De Sonate D958 biedt tal van momenten waar tragiek de boventoon voert en tegelijkertijd is het vooral ook een indrukwekkende confrontatie met Beethoven, waarbij - en dat is het wonderlijke - Schubert toch volkomen zichzelf blijft. In de sonate D959 houden tragiek en optimisme elkaar in evenwicht, behalve in het ongelooflijk droevige en tegelijkertijd zo beklemmende tweede deel. Bij de derde sonate D960 - de meest geliefde van de drie - staat het contemplatieve aspect voorop, ofschoon ook hier dramatische episodes niet ontbreken. Frappant is, dat je de laatste sonate anders - misschien zelfs intenser - beleeft na het beluisteren van de twee hieraan voorafgaande sonates, die zo totaal anders klinken. Alleen al daarom is een uitvoering van deze trilogie een zinvol evenement.

 

Programma

Willem Brons  piano

 

Franz Schubert

Pianosonate in c-klein, D958

Pianosonate in A-groot, D959

Pianosonate in Bes-groot, D960

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Toegangsprijs  €25,-
Vrienden van de stichting Eusebiuskring          €20,-
CJP & studenten €15,-
Tot 18 jaar Gratis toegang

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 

 


 

< Terug naar de agenda