In dit programma brengen De Amsterdamse Cantorij en The Spirit of Gambo een welhaast vergeten, maar bijzonder muziekgenre opnieuw tot leven: Verse Anthems. De Verse Anthems ontstonden aan het begin van de zeventiende eeuw in Engeland en waren afgestemd op de smaak van koning James VI. In zijn koninklijke kapel werden religieuze werken voor het eerst gezongen in het Engels, in plaats van in het Latijn. Deze vernieuwing leidde in korte tijd tot een enorme productie.

Een anthem is een meerstemmig Engelstalig gezang. Bij Verse Anthems worden delen van de tekst afwisselend door een kleinere groep en door het hele koor gezongen. Zij worden begeleid door vijf gamba’s, die met de stemmen meespelen of alleen als instrumentale partij optreden. De muziek kenmerkt zich door sierlijk door elkaar heen wevende, lange lijnen. Door de steeds wisselende bezetting blijft de muziek voor de luisteraar verrassend.

De periode waarin dit genre populair was, valt goeddeels samen met de jaren dat de componist Orlando Gibbons voor de Chapel Royal werkte (1605-1625). De meeste Verse Anthems zijn dan ook van zijn hand. Maar ook andere componisten, zoals John Bull en Thomas Tomkins, droegen bij aan dit genre. De Verse Anthems beïnvloedden ook de wereldlijke muziek: madrigalen werden in deze periode vaak begeleid door een gambakwintet en daarom opgedeeld in vijf vocale partijen.

In het programma Verse Anthems laat De Amsterdamse Cantorij o.l.v. Felix van den Hombergh een aantal prachtige voorbeelden horen van zowel religieuze als wereldlijke stukken die in deze relatief korte periode ontstonden. Het koor wordt daarbij vergezeld door de vijf gamba’s van het ensemble The Spirit of Gambo, onder artistieke leiding van Freek Borstlap.

 

Kaarten

Voorverkoop/reductie (donateurs, CJP, stadspas):  € 20,00 
Jongeren t/m 18 jaar:  € 8,00
VandenHombergh-korting:  € 17,50

 

 

 


 

< Terug naar de agenda