Foto: Hans van der Woerd

 

Drammen, knorren, zachtjes zieltogen of hartverscheurend janken: pijn laat zich op oneindig veel manieren uiten. Voeg muziek toe aan die mix en je krijgt een verbluffende waaier aan liederen die tussen klacht, spijt en hoop zoeken naar lichtpuntjes in de duisternis. Maarten Engeltjes en PRJCT Amsterdam tekenen voor Dieterich Buxtehude, Philipp Heinrich Erlebach en Johann Sebastian Bach.

‘Een stem waar je naar wilt blijven luisteren,’ loofde de Volkskrant de Nederlandse contratenor Maarten Engeltjes naar aanleiding van diens meest recente cd-release. Rond en zalvend, eerlijk en gloedvol en met dat gouden randje dat ‘mooi’ tot ‘excellent’ verheft, leidde Engeltjes’ stem in ongeveer twintig jaar naar de meest gerenommeerde operabühnes en concertpodia. Met een hart voor barok en eigentijds repertoire zorgt Engeltjes er bij elke uitvoering voor dat zijn eigen verwondering ten aanzien van bekende en minder bekende meesterwerken ook door het publiek intens wordt beleefd. In 2017 richtte hij het barokorkest PRJCT Amsterdam op, dat niet enkel een kweekvijver voor talentvolle musici is maar ook een vrijplaats voor barokuitvoeringen met visie en temperament. Met een debuut-cd bij het platenlabel Sony (Bach: Forgotten arias, 2019) nam de carrière van barokorkest PRJCT Amsterdam in 2019 een hoge vlucht. Tussen zoete bekoring en glashelder contrapunt staat PRJCT Amsterdam voor barok met peper en zout, die zowel aspirant-melomanen als fijnproevers zal weten te bekoren.

 

Programma

Johann Christoph Bach (1642-1703) - Ach, dass ich Wasser’s g’nug hätte

Franz Tunder (1614-1667) - Salve mi Jesu

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704) - Chaconne
Instrumentaal, solo: Rie Kimura

Dieterich Buxtehude (1637-1707) - Klaglied

Anoniem (ca. 1650) - Daphne
Instrumentaal, solo: Edoardo Valorz

Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714) - Wer sich dem Himmel übergeben

Johann Sebastian Bach (1685-1750) - Widerstehe doch der Sünde, BWV 54
- Aria: Widerstehe doch der Sünde
- Recitatief: Die Art verruchter Sünden
- Aria: Wer Sünde tut, der ist vom Teufel

Programma onder voorbehoud

 

Musici

Maarten Engeltjes countertenor
Rie Kimura viool I
Matthea de Muynck viool II
Annemarie Kosten-Dürr, NN altviool
Evan Butter cello, viola da gamba
Alon Portal contrabas
Edoardo Valorz orgel 

 

 


Dit concert wordt georganiseerd door Organisatie Oude Muziek Utrecht en is ook verkrijgbaar als onderdeel van een locatie-abonnement. Klik hier voor meer informatie.

 

< Terug naar de agenda