Foto: Green Room Creatives - Jorre Janssens

 

‘Julien Libeer viert Das Wohltemperierte Klavier op originele wijze.’ - De Volksrant

In 1722 bundelt Johann Sebastian Bach 24 stukken tot Das Wohltemperierte Klavier. Met 24 koppels van een vrij preludium en een strenge fuga doorloopt hij de 24 toonsoorten in majeur en mineur. Julien Libeer viert de driehonderdste verjaardag van dit kunststuk op een originele wijze. Op het album Bach & Beyond A Well-Tempered Conversation wisselt hij de majeurkoppels af met mineurmuziek van componisten die door Bach zijn beïnvloed. Deze donderdag brengt hij dit bijzondere programma naar de Waalse Kerk.

Julien Libeer: ‘Bach's Wohltemperierte Klavier is misschien wel de meest invloedrijke compositie in de geschiedenis van de westerse muziek. Opgezet als een stilistische encyclopedie, een klaviermethode en impliciet pamflet ten gunste van de tonaliteit, is het een permanent object van studie en verering geweest voor alle componisten van Mozart tot Ravel, van Brahms tot Sjostakovitsj. En een inspiratiebron voor hedendaagse componisten met verschillende esthetische achtergronden.’

De vroegste muzikale herinnering van de Belgische Julien Libeer is de beroemde documentaire over de opname van West Side Story door Leonard Bernstein. Vanaf zijn zesde is de piano zijn trouwste metgezel. Hij volgt intensieve lessen bij de Frans-Poolse pedagoog Jean Fassina aan de Muziekkapel Koningin Elizabeth in Brussel (waar hij ook als associate artist aan verbonden is), alsook bij de wereldberoemde Portugese meesterpianist Maria João Pires met wie hij regelmatig als duo optrad. Julien studeert aan Het Koninklijk Conservatorium Brussel en in Parijs en is winnaar van de Diapason d’Or, de Klara Award en Echo Klassik Award.

Julien Libeer is een graag geziene gast op de internationale podia van Madrid tot Tokyo, maar hij initieert ook veel projecten vanuit het idee dat de kracht van muziek maatschappelijke verandering teweegbrengt. Zo presenteert hij een Belgische tv-serie waarin hij muzikale verhalen vertelt en is hij artistiek leider van het project Singing Molenbeek. Daarin begeleidt hij de koorrepetities op basisscholen van de Brusselse buitenwijk Molenbeek met de hoop dat kennismaking met muziek de leerlingen zal helpen om persoonlijk en sociaal te groeien.

 

Programma

J.S. Bach  Prelude & Fuga in C-groot

L. van Beethoven  Bagatelle WoO 52 in c-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in Cis-groot

F. Chopin  Mazurka Op.50 nr.3 in cis-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in D-groot

S. Rachmaninoff  Prelude op.23 nr.3 in d-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in Es-groot

G. Fauré  Prelude op.103 nr.6 in es-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in E-groot

M. Ravel  Fuga in e-klein (uit: Le Tombeau de Couperin)

J.S. Bach  Prelude & Fuga in F-groot

W.A. Mozart  Fantasy for a Mechanical Organ K.608

J.S. Bach  Prelude & Fuga in Fis-groot

J. Brahms  Capriccio Op.76 nr.1 in fis-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in G-groot

D. Sjostakovitsj  Prelude Op.34 nr.22 in g-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in As-groot

F. Busoni  Prelude op.37 nr.12 in gis-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in A-groot

G. Ligeti  Musica Ricercata I op A

J.S. Bach  Prelude & Fuga in Bes-groot

M. Reger  Tweestemmige canon op.19 in bes-klein

J.S. Bach  Prelude & Fuga in B-groot

A. Schönberg  6 Klavierstücke op.19

 

Kaarten (online voorverkoop)*

Regulier €32,50
Korting  €25,- (CJP/stadspas groene stip)
Student €10,-

*Let op! Deze prijzen hebben betrekking op de online voorverkoop. Aan de deur wordt er bovenop elk ticket €2,50 extra aan transactiekosten gerekend.

 


De Bösendorfer Series is een reeks intieme pianorecitals, waarin negen toppianisten schitteren achter onze Bösendorfer Imperial Grand vleugel.

Bekijk de hele Bösendorfer Series >

 

< Terug naar de algemene agenda