Foto: Bridget Elliot

 

His Majesty's Lutenist: Een koninklijke muzikale ervaring

Bekend en nieuw ontdekt werk van John Dowland, ‘s werelds beste luitist aller tijden, uitgevoerd door de vooraanstaande Nederlandse luitist Mike Fentross. Om de beleving van de 400 jaar oude muziek nog sterker te maken worden de concerten uitgevoerd in belangrijke Nederlandse historische gebouwen zoals het arsenaal van Slot Loevestein en De Waalse Kerk in Amsterdam. De concerten worden uitgevoerd in een kleine en intieme setting, met kaarslicht, zoals dat ook gebeurde in de 16de en 17de eeuw.

Het publiek wordt meegenomen naar de tijd dat luitist John Dowland in dienst was van koning Christian IV van Denemarken (1598-1606). Musici waren de 'visite kaartjes' en 'pronkstukken' van de hoven. Dowland was de best betaalde musicus aan het Deense hof en reisde vanuit kasteel Kronborg met de koning mee. Hij speelde aan de hoven, waar de koning op bezoek kwam, voor vorsten en andere belangrijke lieden.

Musici zijn tegenwoordig niet meer in dienst van monarchen en edellieden, maar luitist Mike Fentross heeft in de afgelopen decennia wel verschillende keren de eer gehad op te mogen treden voor Koninklijke hoogheden en staatshoofden zoals Koning Willem Alexander, Prinses Máxima, Koningin Beatrix, Prins Claus, Koningin Sofía van Spanje, President Chirac van Frankrijk en President Havel van de Tsjechische Republiek.

In 2018 nam Mike als eerste nieuw ontdekt werk van John Dowland op. De muziek is ontdekt door archivaris Andre Nieuwlaat en de cd, 'To Dowland or not to Dowland', kreeg veel lof en aandacht in de pers. In 2020 nam Mike een tweede Dowland cd op met werken uit de officiële Complete Works of John Dowland. De release van deze nieuwe cd zal plaatsvinden tijdens de ‘His Majesty’s Lutenist’ tournee.


Programma

John Dowland (1562-1626):

The King of Denmark’s Galliard

A Dream
In te Domine speravi

Fantasia

Fancy
A Fancy

Prelude
A Fantasie

Come Away
Fortune

Lachrimae

Lord Strang’s March
Mrs Vaux Galliard
Mrs White’s Nothing
Lady Hunsdon’s Puffe
Mr Winters Jump
My Mrs Farewell

 

Dit programma duurt ongeveer 60 minuten.


Mike Fentross

De Nederlandse luitist, theorbespeler en dirigent Mike Fentross heeft zijn sporen als oudemuziekspecialist ruimschoots verdiend. Hij werkt in heel Europa als dirigent, solist en continuospeler, is artistiek leider van het ensemble La Sfera Armoniosa, dirigent van La Sfera Armoniosa Orchestra en doceert hoofdvak luit en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 1988 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij luit pionier Toyohiko Satoh. In 1994 won hij het van Wassenaar Concours met violiste Helene Schmitt.

Hij speelde kamermuziek met musici als Yo Yo Ma, Ton Koopman, Janine Jansen, Marion Verbruggen, Sonia Prina, Maria Bajo, Wilbert Hazelzet, Bruce Dickey, Lucy van Dael, Andrew Lawrence King, Philippe Jarousski, Andreas Scholl, Eduardo Lopez Banzo, Skip Sempe en Gerard Lesne. Dirigent Ton Koopman schreef in het Duitse muziekblad Concerto: "Ich habe in Mike Fentross einen unglaublich begabten Continuospieler gefunden. Ich kenne keinen der so intelligent, so musikalisch Continuo spielt".

In 2010 dirigeerde hij in het Concertgebouw Monteverdi’s Mariavespers in een produktie met het Nederlands Kamerkoor. De Volkskrant kopte naar aanleiding van dit concert: ‘Dirigent Fentross steekt met partituur van Mariavespers Caravaggio naar de kroon’. De eerste dirigeerbeurt van Mike Fentross bij het Nederlands Kamerkoor was een eclatant succes.

 


Corona Maatregelen in De Waalse Kerk

We ontvangen u graag weer bij onze evenementen in De Waalse Kerk. Wij vragen u onderstaande maatregelen in acht te nemen:

  • Heeft u ziekteverschijnselen (koorts, verkouden, etc.), blijf dan thuis
  • Wij vragen u een gezondheidsverklaring in te vullen bij binnenkomst in de kerk
  • In de kerk is het dragen van een mondkapje niet verplicht, zolang u anderhalve meter afstand kunt houden.
  • Ontsmet u uw handen bij binnenkomst?
  • Volg in de kerk de pijlen voor de looprichting en houdt anderhalve meter afstand
  • We vragen u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen vrij te houden ten opzichte van andere bezoekers.
  • Houdt u alstublieft rekening met andere bezoekers en vergeet vooral niet te genieten van uw bezoek aan De Waalse Kerk!
  • Meer over ons bezoekers protocol leest u hier.

 

< Terugkeren naar de agenda