The Puncke’s Delight
De lyra viol in "Unlock’d"

De bijzondere Lyra viol staat centraal in het programma Unlock'd van The Puncke's Delight. Nicholas Milne speelt op de door Bram Peters nieuw gebouwde Lyra Viol, en hij wordt daarbij vergezeld door violiste Noyuri Hazama en klavecinist/organist Emmanuel Frankenberg. Van glinsterende virtuositeit tot peinzende melancholie, het komt allemaal voorbij in het zeventiende-eeuwse programma met stukken van William Byrd, John Jenkins, William Lawes, William Corkine en Thomas Baltzar

U denkt misschien: wat is een Lyra Viol? Die vraag houdt Nicholas Milne al jaren bezig. Vandaag de dag houden we erg van normalisering en classificatie, ze zijn gemakkelijk. Dit is zeker niet het geval als we de wereld van instrumenten in de zeventiende eeuw induiken!

De term Lyra Viol verwijst naar een manier van spelen op de bass gamba, die voor het eerst voorkwam aan het begin van de zeventiende eeuw in Engeland. Het instrument is afgestemd in scordatura (er zijn 50 verschillende afstemmingen bekend) en de muziek is genoteerd in tabulatuur. De term verwijst ook naar een instrument verschillend van een normale bass gamba. In dit concert hoort u Nicholas Milne spelen op het nieuw gebouwde instrument van Bram Peters.

Dit concert duurt ongeveer een uur.

Biografieën

Nicholas Milne

De in Dublin geboren Nicholas Milne begon zijn viola da gamba studie in Ierland bij Sarah Cunningham. Hij vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Wieland Kuijken en Philipe Pierlot, waar hij in 2005 zijn master afrondde.

Nicholas is een veelgevraagd solist en kamermusicus en treed regelmatig op met toonaangevende ensembles zoals Al Ayre Espagnol, Capriccio Stravagante, Collegium Vocale Gent, Concert D’Astree, Arcangelo, Pygamalion en het Kamerorkest van het Concertgebouw. Nicholas heeft ruim 20 CD-opnames op zijn naam staan. Naast het musiceren geeft Nicholas ook les bij diverse cursussen in heel Europa.

In 2010 werd Nicholas was de Music Capital Award van het Music Network and Arts Council van Ierland toegekend. Hierdoor speelt hij sindsdien op een originele viool uit 1707 van Joachim Tielke.

Nicholas heeft een gepassioneerde interesse in het ontdekken, bewerken en uitvoeren van muziek voor de Lyra-viol, waardoor hij in 2019 zijn eigen ensemble The Punckes De-light oprichtte.

Noyuri Hazama

Noyuri Hazama is een Japanse violiste die haar Master barokviool met onderscheiding haalde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in 2017, en die met de hoogst mogelijke score slaagde aan de Toho Gakuen College Music Department in 2009. Ze heeft al vele prijzen gewonnen, inclusief de eerste prijs in de Premio Bonporti International Baroque Violin Competition.

Noyuri is medeoprichter van het prijswinnende kwartet The Goldfinch Ensemble, een kwartet met historische instrumenten. Dit ensemble werd uitgenodigd op vele festivals, inclusief Festival de Sablé, en het York Early Music Festival.

Daarnaast speelde zij in orkesten als Orchestra of the Age of Enlightenment, Bach Collegium Japan, de Nederlandse Bachvereniging, Ricercar Consort, il Gardellino, Collegium 1704, Le Concert des Nations en Orkest van de Achttiende Eeuw, waarbij ze in 2017 soleerde met het vioolconcert in e-klein van Mendelssohn. Noyuri woont momenteel in Den Haag.

Emmanuel Frankenberg

Emmanuel Frankenberg is zowel klavecinist als natuurhoornist. Hij groeide op in een familie van barokmuzikanten en begon al op jonge leeftijd met het spelen van oude muziek. Hij studeerde beide instrumenten als hoofdvakken in Den Haag en Amsterdam, waar hij in 2018 cum laude afstudeerde voor beide instrumenten.

Emmanuel werkt als freelancemusicus en speelt regelmatig bij Collegium 1704, les Musiciens du Prince, Concerto Copenhagen en Capriccio Stravagante. Verder trad hij op in heel Europa met groepen als Akademie für Alte Musik Berlin, Europa Galante, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Nederlands Symfonie Orkest, Les Talents Lyriques, de Nederlandse Bachvereniging en anderen.

In 2015 won hij met het Goldfinch Ensemble de tweede prijs in de Early Music competition in Val de Loire, en in mei 2016 de eerste prijs in het concours van de Internationale Händel Festspiele Göttingen. In 2017 ontving hij zowel de Rabo-Burgemeester de Bruin-prijs als de O-68-prijs.

Corona Maatregelen in De Waalse Kerk

We ontvangen u graag weer bij onze evenementen in De Waalse Kerk. Wij vragen u onderstaande maatregelen in acht te nemen:

• Heeft u ziekteverschijnselen (koorts, verkouden, etc.), blijf dan thuis
  • Wij vragen u een gezondheidsverklaring in te vullen bij binnenkomst in de kerk
  • In de kerk is het dragen van een mondkapje verplicht. Zodra u op uw plek zit, mag deze af.
  • Ontsmet u uw handen bij binnenkomst?
  • Volg in de kerk de pijlen voor de looprichting en houdt anderhalve meter afstand
  • We vragen u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen vrij te houden ten opzichte van andere bezoekers.
  • Houdt u alstublieft rekening met andere bezoekers en vergeet vooral niet te genieten van uw bezoek aan De Waalse Kerk!
  • Meer over ons bezoekers protocol leest u hier.