Jasper Schweppe & Riko Fukuda
Schwanengesang: Schuberts laatste liederen
Foto: Kasimir Szekeres

Franz Schubert bood zijn laatste verzameling liederen aan zijn uitgever aan op 2 oktober 1828, zes weken voordat hij stierf. Schubert had niet de intentie om de liederen als cyclus uit te geven, maar vanwege zijn vroegtijdige overlijden besloot de uitgever de liederen als verzameling uit te geven onder de toepasselijke naam Schwanengesang. De teksten van Ludwig Rellstab en Heinrich Heine zijn diepgaand en zo nu en dan jeugdig en fris. Het laatste lied, Die Taubenpost, is op tekst van Johann Gabriel Seidl en is waarschijnlijk het laatste lied dat Schubert componeerde. De lichtheid en opgewektheid van de muziek die Schubert voor Die Taubenpost componeerde is moeilijk te rijmen met zijn slechte fysieke conditie. Als geheel zou je het Schwanengesang kunnen beschouwen als Schuberts muzikale testament. Bariton Jasper Schweppe zingt deze laatste veertien liederen onder begeleiding van Riko Fukuda op piano.

 

Programma

Jasper Schweppe, bariton
Riko Fukuda, piano

 

Franz Schubert
Schwanengesang D 957
1. Liebesbotschaft
2. Kriegers Ahnung
3. Frühlings-Sehnsucht
4. Ständchen
5. Aufenthalt
6. In der Ferne
7. Abschied
8. Der Atlas
9. Ihr Bild
10. Das Fischermädchen
11. Die Stadt
12. Am Meer
13. Der Doppelgänger
14. Die Taubenpost

Dit programma duurt ongeveer 60 minuten 

 

Biografie

Jasper Schweppe studeerde solozang aan het conservatorium van Zwolle en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is sinds 2004 kernlid bij het Nederlands Kamerkoor en werk daar ook als artistiek coördinator. Eén van zijn specialisaties is het zingen van liedrepertoire. Jasper heeft ervaring met veel verschillende muziekstijlen zoals Gregoriaans, vroege barok en barok. Een speciale interesse heeft hij voor de componisten Claudio Monteverdi en Constantijn Huygens. Hij heeft in diverse operaproducties gezongen. Met het Orkest van de 18e eeuw zong hij mee in de internationale productie Les Indes Galantes van Rameau. Bij het Musicora in Parijs, een concours voor het Franse Lied uit de Twintigste Eeuw, won Jasper de eerste prijs. Jasper zingt in veel belangrijke professionele koren in Nederland. Zijn cd’s La Bonne Chanson met liederen van Fauré op teksten van Verlaine en Die Winterreise van Schubert werden door de pers lovend ontvangen. Daarnaast bracht hij een album met Poulenc-liederen uit op teksten van Paul Éluard, die hij in seizoen 2019-2020 zong in De Waalse Kerk, evenals Die Schöne Müllerin van Schubert.

 

Riko Fukuda is in Tokyo geboren en studeerde hobo aan het Toho-Gakuën Conservatorium. Pianoles kreeg ze al vanaf haar derde jaar en dat was aanvankelijk haar hoofdinstrument. In 1989 ontving ze een Nederlandse beurs om historische uitvoeringspraktijk op fortepiano’s te studeren bij Stanley Hoogland aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.Inmiddels heeft ze naam gemaakt als solist en kamermuziekspeler en treedt ze regelmatig op. Vanwege de samenwerking met haar man Edwin Beunk, verzamelaar en restaurator van historische piano’s, is ze constant in de gelegenheid om op verscheidene fortepiano’s uit de 19e eeuw te spelen. De laatste tijd groeit steeds meer haar interesse voor lied-begeleiding. Samen met de bariton Jasper Schweppe hebben ze de Winterreise van Schubert uitgebracht en binnenkort wordt nog een opname met Die Schöne Müllerin van dezelfde componist verwacht.

 


 

< Terug naar de agenda