Vioolsonate 2 en partita's 1&2
Liza Ferschtman speelt Bach
Foto: Marco Borggreve

Al haar hele leven voelt violiste Liza Ferschtman een sterke band met het werk van Johann Sebastian Bach. Daarom bestond al lang het plan om de komende jaren in zoveel mogelijk kerken in Nederland en België Bachs werken voor viool solo uit te voeren, en om vervolgens dat project af te sluiten met een complete uitvoering van al die solo-werken in de prestigieuze Wigmore Hall in Londen (januari 2023). Door een plots leeg geworden agenda is de aanvang van het project vervroegd, deed Liza vorig jaar eerste reeks concerten en vervolgt ze vanaf 10 oktober haar project met een tweede serie.

-  Vioolpartita nr. 1 in b-klein, BWV 1002

-  Sonata voor Viool Solo nr. 2 in a-klein, BWV 1003

-  Vioolpartita nr. 2 in d-klein, BWV 1004

Dit concert duurt ca. 75 min zonder pauze.

Biografie

In de afgelopen seizoenen trad Liza Ferschtman op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Residentie Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, de Radio orkesten. Qua internationale orkesten werkte zij samen met Bremen Philharmoniker, Bergen Philharmonic, BBC National Orchestra of Wales, London Philharmonic, Ulster Orchestra, Yomiuri Nippon Orchestra en het Budapest Festival Orkest.

Dirigenten waarmee zij in de laatste jaren gewerkt heeft zijn onder andere Jaap van Zweden, Lev Markiz, Jun Maerkl, Frans Bruggen, Neeme Jarvi, Otto Tausk, Karl Heins Steffens, Stefan Blunier, Zdenek Macal, Dmitry Sitkovetsky, Thomas Sondergard en Ivan Fischer.

Met het Budapest Festival Orkest en Ivan Fischer maakte zij begin 2013 haar debuut in Budapest, Montreal en de Avery Fischer Hall in New York, een concert dat door de New York Times als “niets minder dan een openbaring” werd omschreven . De krant roemde verder Liza's doordringende intensiteit, puurheid en de grote schoonheid van haar spel.

Als gepassioneerd kamermusicus speelt Liza met musici als Elisabeth Leonskaja, Jonathan Biss, Alisa Weilerstein, Christian Poltera, Julius Drake, Nobuko Imai, Lars Anders Tomter, Marie Luise Neunecker, Sharon Kam, Amihai Grozs en vele anderen. Zij is een graag geziene gast op festivals en podia door de hele wereld. Sinds 2007 is Liza artistiek leider van het Delft Chambermusic Festival, een festival met een grote internationale reputatie, dat elke zomer een spannende, sterk thematische programmering met musici van internationale allure brengt.

Recentelijk gaf Liza concerten orkesten als de Wiener Akademie, Orchestre Picardo, BBC Scottish Orchestra, Symfonie Orkest van Vlaanderen, Dallas Symphony Orchestra, Hong Hong Philharmonic, Orchestre National de Belgique, Malaysia Philharmonic, het Concertgebouw Kamerorkest en vele andere.

Verdere CD-opnames voor het label Challenge bevatten duo's van Kodaly, Ravel en Schulhoff met haar vader, cellist Dmitri Ferschtman, werken van Beethoven en Schubert met Inon Barnatan, en de vioolconcerten van Beethoven en Dvorak. In 2017 nam Liza de Serenade van L. Bernstein met het Gelders Orkest op, die in januari 2018 op CD verscheen.

Geboren als dochter van bekende Russische musici kreeg Liza Ferschtman haar eerste vioollessen op haar vijfde van Philip Hirschhorn. Haar belangrijkste leraren waren verder Herman Krebbers, Ida Kavafian aan het gerenommeerde Curtis Institute of Music in Philadelphia en David Takeno in Londen. Bekijk ook www.lizaferschtman.com.