Bach, Poulenc, Hindemith & De Leeuw
Jeroen Dupont & Ed Spanjaard
Foto: Maarten Kools

“Ik werd werkelijk betoverd door twee grote artiesten die ons in volstrekte tweeëenheid overspoelden met schoonheid, brille, noblesse en lyriek” schreef pianist Bernd Brackman na een eerder concert van het viool-pianoduo Jeroen Dupont en Ed Spanjaard in De Waalse Kerk. Zondag 17 oktober om 15:00u brengen zij in De Waalse Kerk een geheel nieuw programma ten gehore; de Vioolsonate in c mineur BWV 1017 van Johann Sebastian Bach, het Adagio, Kv. 216 van Wolfgang Amadeus Mozart en korte sonates uit de 20e eeuw van Eugène Ysaÿe (vioolsolo), Paul Hindemith en Ton de Leeuw, en de grote, indrukwekkende vioolsonate van Francis Poulenc.

Jeroen Dupont, viool
Ed Spanjaard, piano

J.S. Bach
Sonate nr. 4 in c-klein BWV 1017
I. Siciliano. Largo
II. Allegro
III. Adagio
IV. Allegro

E. Ysaÿe
Sonate nr. 5 voor viool solo “Mathieu Crickboom”
I. L’aurore
II. Danse Rustique

P. Hindemith
Sonate voor viool en piano in E-groot, IPH 175
I. Ruhig bewegt
II. Langsam
III. Sehr lebhaft

>> pauze <<

W.A. Mozart
Adagio in E, K. 261

T. De Leeuw
Sonatine voor viool en piano
Vivace - Lento

F. Poulenc
Sonate voor viool en piano, FP 119
I. Allegro con fuoco
II. Intermezzo
III. Presto tragico

Regulier €28,-

Biografie

Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers en studeerde voorts bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij met zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de derde vioolsonate “Dans le caractère populaire roumaine” van George Enescu. In 2007 werd hij eerste prijswinnaar bij het Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”, in de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van W.A. Mozart en Tzigane van Maurice Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Jeroen Dupont bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Ed Spanjaard is dirigent en pianist. In de eerste hoedanigheid werkte hij als repetitor in de operahuizen van Londen (Covent Garden), Bayreuth (Wagner Festspiele), Glyndebourne en Salzburg. Hij trad op als solist in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Gershwin en Poulenc, die hij meer dan eens ook zelf dirigeerde. Spanjaards loopbaan als dirigent beslaat 45 jaar. Hij was chef bij drie Nederlandse symfonieorkesten, stond vaak voor het KCO en de belangrijke orkesten in Den Haag, Rotterdam en Hilversum. Onlangs was Spanjaard te zien in twee documentaire films: ‘Inner Silence’ van Frank Scheffer, over zijn intense samenwerking met traditionele Chinese musici; en ‘Weggewist’ van Harro Henkemans, over leven en werk van Hans Henkemans, die in de jaren '50 en '60 één van Nederlands befaamdste pianisten én componisten was, maar daarna in vergetelheid raakte.