Thomas Beijer | Bösendorfer Series 20-21
Schumann, De Falla, Granados & Chopin
Foto: Juri Hiensch

'Monumentaal en technisch onberispelijk' – Christo Lelie

Thomas Beijer (1988) is een jonge pianist en componist die wordt geprezen om zijn excellente techniek en artistieke integriteit. In 2011 studeerde hij af met hoogste onderscheiding bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde masterclasses bij talloze pianogrootheden. In 2007 had hij zich met het winnen van het YPF Nationaal Pianoconcours al aan de top geplaatst van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland.

Beijer geeft al sinds zijn tiende recitals in grote zalen in Europa en Azië, soleert bij vele orkesten, werkt samen met dirigenten als Neeme Järvi, Nicholas Milton en Ed Spanjaard en is bovendien als kamermusicus actief. Naast dit alles vond hij de tijd om een roman te publiceren (Geen jalapeños, Prometheus 2017). Dat Thomas Beijer een veelzijdig kunstenaar is, blijkt eveneens uit zijn repertoire dat reikt van zeventiende-eeuwse muziek tot hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek; die we op 8 oktober 2020 terugzien en -horen in de aanwezigheid van werken van Granados en De Falla.

Manuel de Falla schreef het grootste deel van zijn populaire 4 Piézas Españolas (1909) desalniettemin in Parijs. Zijn ontmoetingen hier met onder meer Ravel en Debussy zijn duidelijk hoorbaar tussen de Spaanse volksmuziekklanken. De Falla’s generatiegenoot Enrique Granados publiceerde zijn magnum opus Goyescas niet veel later, in 1911. El Amor y la Muerte is het meeslepende vijfde deel van deze zesdelige pianosuite, waarvoor de componist zich liet inspireren door etsen en schilderijen van landgenoot en schilder Goya.

Voorafgaand aan dit Spaanse intermezzo is het met Robert Schumanns Faschingsschwank aus Wien al van meet af aan opletten, als een breed scala aan thema’s en emoties voorbij vliegen. Tot slot eindigt Beijer dit toch al temperamentvolle programma met vuurwerk van Frédéric Chopin. Diens Sonate nr. 3 is zowel harmonieus als technisch uiterst complex, en vormt in de handen van een begaafd pianist als Beijer een waardig slot van deze avond.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Programma  
R. Schumann Faschingsschwank aus Wien, op.26
M. De Falla 4 Piezas Españolas
E. Granados El Amor y la Muerte: Balada (uit: Goyescas)
F. Chopin Sonata nr. 3 in b klein, op.58

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Tickets Voorverkoop Deur*
- Regulier € 40,- € 42,50
- Student/CJP € 35,- € 37,50

Vanaf 45 minuten voor aanvang van het concert, indien er nog plaatsen beschikbaar zijn.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dit concert is onderdeel van de Bösendorfer Series 20-21, de eigen pianoserie van De Waalse Kerk. Hieronder vindt u het overzicht van de concert in dit seizoen. Klik op een datum om naar de betreffende agendapagina te gaan. Indien u een abonnement bestelt voor alle vijf de concerten, kunt u vaste zitplaatsen reserveren (normaal ongeplaceerd) en ontvangt u 10% korting op de totaalprijs. 

- Do. 3 september 2020 Mariana Izman Debussy: Préludes, Book I & II
- Do. 8 oktober 2020 Thomas Beijer Schumann, De Falla, Granados & Chopin
- Do. 10 december 2020 Winnaar Liszt Concours 2020 Programma n.t.b.
- Do. 4 maart 2021 Saskia Giorgini Last Works: van Beethoven tot Skrjabin
- Do. 20 mei 2021 Marietta Petkova Chopin, Rachmaninov, Liszt & Bartók

--------------------------------------------------------------------------------------------

Coronamaatregelen

Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Houd u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen ruimte tussen verschillende huishoudens en let u alstublieft op de aangegeven looprichtingen. Het dragen van een mondkapje wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht. Onze medewerkers zullen tijdens alle evenementen en bijeenkomsten een mondkapje dragen. Persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het Coronavirus of anderszins, vormen geen aanleiding tot restitutie. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers en vooral ook te genieten! Klik hier om ons volledige bezoekersprotocol te lezen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

< Terugkeren naar de agenda