Apollo Ensemble
Klassiekers: Mozart, Haydn & Schubert

Klassiekers

Op 13 november 2020 speelt het Apollo Ensemble in De Waalse Kerk een programma vol absolute meesterwerken uit de klassieke periode. Met recht “klassiekers” dus!

Daarbij beginnen ze met wellicht de meest beroemde en meest uitgevoerde van Mozarts symfonieën: nr. 40 in g mineur, ook wel de Grote g mineur-symfonie genoemd (naast de "Kleine" g mineur-symfonie, die het Apollo Ensemble hier op 7 maart 2021 in De Waalse Kerk zal uitvoeren). Die populariteit geldt in het bijzonder voor de opening, die iedereen zal herkennen. Johannes Brahms, die de originele score aan zijn verzameling wist toe te voegen beschouwde het als “de kroon van zijn manuscriptencollectie”. Mozart schreef de symfonie in 1788, drie jaar voor zijn overlijden. Hoewel het stuk als zodanig als een van zijn “late” werken geldt, is de oorspronkelijke bezetting daarentegen juist opmerkelijk “vroeg”: fluit, 2 hobo’s, 2 hoorns, 2 fagotten en strijkers. Pas later voegde Mozart er klarinetten aan toe. Het Apollo Ensemble voert het stuk uit in deze oorspronkelijke bezetting, zonder klarinetten dus.

Het tweede meesterwerk van vanavond is het 11e pianoconcert in D majeur van Joseph Haydn, dat stamt van rond 1780. De sterke invloed die Haydn en Mozart op elkaar hebben gehad is hierin duidelijk te horen. Het concert is heel fantasierijk geschreven, heeft een prachtig poëtisch middendeel en een uiterst levendig, humoristisch slotdeel. Je zou kunnen zeggen dat Haydn de levendige kant van Mozart en de tragische kant van Schubert belicht. Zo vormt het 11e pianoconcert een prachtige verbinding tussen deze klassieke meesterwerken.

Franz Schubert is bij velen vooral bekend om zijn imposante en romantische liederenoeuvre, maar staat met beide benen stevig in de klassieke traditie. Hij liet zich in 1816 – op 19-jarige leeftijd! – voor zijn 5e symfonie in B♭ majeur inspireren door Mozarts 40e en koos voor dezelfde bezetting. Heel bijzonder, daar Schuberts andere symfonieën een uitgebreidere bezetting hebben. Het eindresultaat en slotstuk van de avond mag er wezen: typisch Schubert, met een duidelijke echo van Mozarts 40e symfonie.

W.A. Mozart Symfonie nr. 40 in g mineur (KV 550)
J. Haydn Pianoconcert nr. 11  (Hob. XVIII/11)
F. Schubert Symfonie nr. 5 in B♭ majeur (D 485)

Over het Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble is een internationaal gezelschap met musici uit alle windstreken, gevestigd in Nederland. Artistiek leider/ concertmeester  is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van het Amsterdam Baroque Orchestra.

Het Apollo Ensemble onderzoekt en speelt repertoire uit een periode die meer dan drie eeuwen omspant. Van ongeveer 1600 tot 1930, dus barok, klassiek en vroege romantiek. En doordat de omvang van het ensemble sterk kan wisselen, is dit repertoire ongekend breed en veelzijdig. Bovendien kan de variatie in de bezetting ook variatie en extra kleur geven aan concertprogramma’s. Een symfonie en een triosonate naast elkaar: waar vind je dat? De groep kiest uit overtuiging voor historische instrumenten en bijbehorende speeltechnieken, als een manier om zo dicht mogelijk bij de bedoelingen en klankwereld van de oude meesters te komen. Bach, Händel, Haydn, Mozart, voor hen willen de musici van het Apollo Ensemble zich ambassadeurs voelen. Website Apollo Ensemble >

David Rabinovich - artistiek leider

Marion Boshuizen - fortepiano

Tickets Voorverkoop Aan de deur
- Regulier € 30,- 32,50
- CJP/Student € 25,- 27,50

Het Apollo Ensemble in De Waalse Kerk 20/21:

- Vr. 13 november 2020 Klassiekers: Mozart, Haydn & Schubert
- Zo. 27 december 2020 Een koninklijke kerst: Bach, Händel & Leclair
- Zo. 7 maart 2021  Die sieben letzte Worte: Haydn & Mozart in Passietijd

--------------------------------------------------------------------------------------------

Coronamaatregelen

Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Houd u bij het kiezen van uw zitplaatsen altijd twee plaatsen ruimte tussen verschillende huishoudens en let u alstublieft op de aangegeven looprichtingen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wij moedigen het gebruik hiervan van harte aan. Tot slot vragen wij u rekening te houden met uw medebezoekers en vooral ook te genieten!