Foto: Simon van Boxtel

Hannes Minnaar keert terug in De Waalse Kerk met de monumentale Goldbergvariaties!

Na een grandioze uitvoering van de Goldbergvariaties in onze Bösendorfer Series op 24 oktober 2019, speelt Minnaar de Goldbergvariaties momenteel op tournee door diverse grote kerken in Nederland. Hij is hij - zijn woorden! - op zoek naar de intimiteit die hij hier toen voelde. Na de tournee, begin augustus, neemt Minnaar een album met de Goldbergvariaties op en dat doet hij het liefst in de akoestiek van De Waalse Kerk. Ter afsluiting van deze Goldberg-periode speelt hij de variaties nog eenmaal voor publiek als grande finale op donderdag 6 augustus. Voor dit exclusieve laatste concert zijn slechts 100 kaarten beschikbaar, dus reserveer snel!

Meesterpianist

De nog altijd maar 35-jarige Minnaar geldt al enige tijd als een van Nederlands meest succesvolle pianisten en zijn ster is nog steeds rijzende. Minnaar sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding. Als prijswinnaar van internationale concoursen in Genève (Concours de Genève, tweede prijs, 2008) en Brussel (Koningin Elisabeth Wedstrijd, derde prijs, 2010) wist hij ook internationaal de aandacht op zich te vestigen. De Borletti-Buitoni Trust kende hem in 2011 een van hun prestigieuze beurzen toe. Hij soleerde bij vele orkesten onder toonaangevende dirigenten, en met zijn Van Baerle Trio is Minnaar ook als kamermusicus actief. Vorig jaar bevestigde hij zijn groeiende status eens te meer met een optreden in zowel de serie Meesterpianisten als in onze eigen Bösendorfer Series.

Geen geheimen

Als orgelstudent bij Jacques van Oortmerssen - lang geleden - speelde Minnaar regelmatig werk van Bach op het Müller-orgel van De Waalse Kerk, en ook als pianist weet Minnaar diens geest steeds weer te vangen. Met de uitvoering van de Goldbergvariaties BWV 988 op 6 augustus begeeft Minnaar zich dus letterlijk en figuurlijk op bekend terrein. Dit iconische werk dankt zijn naam aan Johann Gottlieb Goldberg, die als klavecinist in dienst was van graaf Von Keyserlingk. Volgens de overlevering schreef Bach de variaties in 1741 voor de aan slapeloosheid lijdende graaf en hielpen Goldbergs herhaaldelijke uitvoeringen van de cyclus hem in slaap te komen. Slapen is er op 6 augustus niet bij, maar dat de variaties ook op een moderne piano betoverende kwaliteiten bezitten, is zeker.

J.S. Bach - Goldbergvariaties, BWV 988

- UITVERKOCHT

Meer Bach? Op donderdag 27 augustus speelt contrabassist James Oesi Bachs Cellosuites (voor contrabas). U kunt hiervoor nog kaarten reserveren.

Liefhebber van pianomuziek? Op donderdag 3 september speelt toppianiste Mariana Izman Claude Debussy's Préludes, Book I & II in de Bösendorfer Series 20/21. U kunt hiervoor nog kaarten reserveren.