Vocaal Ensemble Tien o.l.v. Wouter Verhage
Plorans Ploravit
Antoni Estruch Bros - "L’onze de setembre 1714" (1909)

Vocaal Ensemble TIEN brengt met dit programma composities uit heel Spanje samen, waarbij Barcelona in tijden van glorie én van bittere strijd het centrale thema vormt. We zingen werken van beroemde componisten uit de Spaanse Renaissance, Tomás Luis da Victoria en Christobal Morales. Daarnaast klinkt ook minder bekende, prachtige muziek van Joan Pujol en Francisco Valls, beide werkzaam in Barcelona, en werken van Cererols, Basiana, Vives, Casals e.a.

Strijd om Barcelona
Barcelona was het centrum van een eeuwen durende strijd tussen Catalonië en Castilië, die zijn tragische hoogtepunt vond in de belegering en inname van de stad in 1713. Hun leed drukten de Catalanen uit in smartelijke volksmuziek, zoals Catalunya en altre temps.
Naast genoemde oude muziek en traditionele liederen klinken moderne werken die verwijzen naar het conflict, dat nog steeds voortduurt. Het jongste werk dat TIEN ten gehore brengt is geschreven in 2019, het ingehouden maar uitdrukkingsvolle Silenci Latent van de Catalaan Guillem Ponsi.

Verdriet, verlies en hoop
Plorans Ploravit: de titel verwijst naar verdriet en verlies. Maar er is ook plaats voor hoop, op een wereld zonder strijd en conflict. We besluiten het concert met Da Pacem van Arvo Pärt, een componist wiens werk welhaast symbool staat voor de uitdrukkingskracht van muziek.


Programma

Tomás Luis de Victoria
Lamentations for Holy Saturday: Lectio I

Joseph Reig
Libera me 

Joan Pujol
Tristis est anime mea 

Christóbal de Morales
Versa est in luctum 

Francisco Valls
Plorans Ploravit 

  1.  Catalunya en altre temps 

Joan Cererols
Ay Que Dolor 

Juan Ponce
Alla se me ponga el sol

Joaquin Rodrigo
En aranjuez con tu amor: Tema del Adagio

Javier Busto
A tu lado

Amadei Vives
L’emigrant 

Edgar Basiana
L’exiliat 

Javier Busto
Ave Maria

Trad./arr. Pablo Casals
El cant dels Ocells 

Arvo Pärt
Da Pacem

 

Tickets Online Aan de deur
- Regulier € 16,00 € 18,50
- CJP/Student/Stadspas € 13,50 € 16,00
- Vrienden en leden koren* € 11,00 n.v.t.
- Onder 16 jaar oud (op vertoon van ID) n.v.t. € 8,50

 

Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2020, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Bekijk dan de informatiepagina.

 

< Terugkeren naar de agenda