Marot: Du Fons de Ma Pensée
Margot Kalse & Key2Singing

Key2Singing brengt vocale werken ten gehore van Franse componisten uit de Renaissance van de 16e en vroege 17e eeuw, op teksten van Clément Marot. Klinkende componistennamen, een bijzondere dichter, en een tijd van muzikale en religieuze woelingen komen zo bij elkaar.

Clément Marot
(1496 – 1544) was niet alleen een zeer populaire, begaafde dichter (hij werd "le Prince des poètes français” genoemd) en vertaler van 49 bijbelpsalmen. Door de schoonheid van zijn poëzie inspireerde hij een hele generatie componisten die een nieuwe muzikale taal ontwikkelden: de Renaissance polyfonie (meerstemmigheid).

Dit was ook van bijzondere betekenis voor de opkomende Reformatie. Johannes Calvijn zag de kwaliteit van Marots vertalingen en nam ze op in zijn Geneefse Psalter. Dat werd voor eeuwen een verklanking van de protestantse kerkmuziek. Nog steeds worden deze prachtige berijmingen en melodieën gezongen, in met name de Waalse kerken.
Key2Singing treedt in dit project op in koorbezetting en in kleine bezettingen: luit en viola da gamba begeleiden vierstemmige a capella en solozang. De chansons en psalmzettingen zijn van Janequin, Gentian, Goudimel, Lejeune, Louys, Pevernage, Clemens non Papa en niet te vergeten onze eigen J.P. Sweelinck – een “Prince der Musijcken”.

Dr. Dick Wursten, Marot-kenner bij uitstek, zal dit concert komen toelichten.

Kijk voor meer informatie op www.key2singing.nl.

Toegang:

Voorverkoop Aan de deur