Foto: Sofie van der Sman

Na een succesvol debuut in De Waalse Kerk in juni 2018, keert het talentvolle oudemuziekensemble The Counterpoints in het najaar van 2019 terug met een feestelijk presentatieconcert ter ere van haar debuutalbum La Querelleuse, met werk van Telemann.

Vrijwel geen enkele componist heeft zo’n breed,  gevarieerd en alle belangrijke genres en stijlen omvattend oeuvre nagelaten als Georg Philipp Telemann. De hoeveelheid composities is zo immens groot dat veel van zijn werken nog steeds niet zijn uitgegeven en opgenomen. Voor zo’n grote meester is zijn leven bovendien nog relatief onontgonnen terrein: pas in 2017 is voor het eerst een biografie verschenen die poogt Telemanns lange leven en muzikale nalatenschap te beschrijven. Telemann staat bekend om zijn onconventionele mix van stijlen en instrumenten, maar misschien wel zijn grootste bijdrage aan muziek is zijn meesterlijke behandeling van muzikale humor. Klassieke muziek mag dan de reputatie hebben serieus en zwaar te zijn, Telemanns muziek zit juist vol met kwinkslagen, onverwachte wendingen en burleske koddigheid. Zelfs in zijn serieuzere stukken is een verlichtende knipoog richting de luisteraar nooit ver weg. Op hun debuut-cd La Querelleuse belichten The Counterpoints Telemanns gevatte gevoel voor humor in zijn wereldlijke kamermuziek met triosonates, solofantasieën, concerto en zelfs een 'Moralische' cantate. De titel verwijst naar een van de opgenomen werken: de orkestsuite La Querelleuse, wat zoveel betekent als ‘De Twistzieke Dame’ en vermoedelijk een muzikale knipoog is van Telemann naar zijn eigen niet al te gelukkige liefdesleven.


The Counterpoints
Oudemuziekensemble The Counterpoints ontstond toen blokfluitist Thomas Triesschijn en klavecinist Aljosja Mietus elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Met hun fascinatie voor barokmuziek, met name de muziek van J.S. Bach, verschenen ze reeds op verschillende podia in Nederland en door heel Europa. Na in 2015 als duo de cd Inspiring Bach uitgebracht te hebben, voegden cellist Petr Hamouz en violiste Matthea de Muynck zich bij het duo om onder dezelfde naam een kwartet te vormen: The Counterpoints.

Tijdens haar uitvoeringen wil The Counterpoints de dynamische interactie tussen de verschillende spelers van het ensemble, het contrapunt, delen met het publiek. Daarbij voert geen enkele 'Counterpoint' de boventoon, maar staan ensemblespel en de muziek zelf centraal. The Counterpoints speelt op originele instrumenten of kopieën daarvan. De leden van het ensemble studeerden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, het Conservatorium van Amsterdam en het HKU Utrechts Conservatorium. The Counterpoints was reeds te horen op het Grachtenfestival, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, het Bachfestival Dordrecht en maakte in januari 2018 zijn debuut in het Concertgebouw. Ook traden ze op in Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast was The Counterpoints finalist tijdens de Göttingen Händel Competition en de York Early Music International Young Artists Competition in 2017. Hun optredens werden onder meer uitgezonden op de Concertzender, BRAVA TV, BBC Radio 3, NDR Kultur en NPO radio 4.

 

< Terugkeren naar de agenda