[GEANNULEERD] Osiris Trio & Henk Guittart
In Perspectief: Wat moeten we met de muziek na Schönberg?
Foto: Marco Borggreve

In verband met het Coronavirus COVID-19 is deze uitvoering helaas geannuleerd. We onderzoeken op dit moment de mogelijkheid om dit concert op een later moment plaats te laten vinden. Indien u al tickets heeft gereserveerd, ontvangt u hierover zo spoedig mogelijk bericht van onze ticketingpartner klassiekemuziek.nl.

--------------------------------------------------------------------------------------------

De serie 'In Perspectief' is een permanente zoektocht van het Osiris Trio naar de essentie van muziek. Die blijkt totaal verschillend, afhankelijk van het perspectief van waaruit je luistert. 

Elk concert nodigt het Osiris Trio een andere spreker, onderzoeker of kunstenaar uit om vanuit zijn of haar expertise dieper op het thema van de middag in te gaan. Op basis van dit thema zorgt het Osiris Trio zelf voor een spannend en aansluitend muzikaal programma.

Dat is immers wat het Osiris Trio het beste doet. Sinds de oprichting van het trio in 1988 hebben Peter Brunt, Larissa Groeneveld en Ellen Corver zich in rap tempo ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende pianotrio’s van Nederland, met een bekendheid die tot ver buiten onze landsgrenzen reikt. Het trio staat bekend om zijn interpretatieve diepgang, avontuurlijke programmering en constante zoektocht naar vernieuwing van het trio-repertoire. Die nieuwsgierigheid is het vertrekpunt van deze serie, waarin uiteenlopende vragen de basis vormen voor een interessant verhaal met bijpassende muziek.

 

Henk Guittart: Wat moeten we met muziek na Schönberg?

Arnold Schönberg geldt algemeen als een van de meest invloedrijke componisten van de 20e eeuw. Vaak klinken in dezelfde adem ook de termen ‘atonaliteit’ en ‘twaalftoonstechniek’, muzikale ontwikkelingen die door Schönberg in een stroomversnelling zijn gebracht. Het beroemde Verklärte Nacht geldt als opmaat naar die ontwikkelingen, maar is het kind daarmee niet met het badwater weggegooid? Die vraag leggen we neer bij Henk Guittart, die als altviolist bij zowel het Schönberg Ensemble (1974-1991) en het Schönberg Kwartet (1976-2009) internationaal grote successen behaalde. Ook als dirigent, artistiek leider en docent blijft hij zich bezighouden met Schönberg, waardoor hij nu geldt als een van ’s werelds grootste kenners van diens muziek.

Programma
- Schönberg – Serenade op.24 
- Chausson Trio in g op.3 
- Schönberg – Verklärte Nacht (arr. E. Steuermann)

 

Andere evenementen in de serie In Perspectief:

- Zondag 26 januari - Bob Zimmerman: Wat doet een arrangeur?

- Zondag 1 maart - Frans Weisz: Bepaalt wat je ziet wat je hoort, of andersom?

- Zondag 17 mei - Henk Guittart - Wat moeten we met muziek na Schönberg?

 

< Terugkeren naar de agenda