Amstel Quartet
Classical Zen: Cage, Glass, Franssens en Dufourt
Foto: Sophie Zhai

Minimal-liefhebbers opgelet: Amstel Quartet brengt een avond vol iconische minimalistische werken naar De Waalse Kerk, samengesteld met een touch of mindfulness om voor even te ontsnappen uit het overrompelende dagelijkse leven. De legendarische soundtrack Mishima van Philip Glass wordt gecombineerd met het hemelse Harmony of the Spheres van Joep Franssens en het saxofoonkwartet Four5 van rasvernieuwer John Cage, maar bovendien is er speciale aandacht voor spectralist Hugues Dufourt. Amstel Quartet brengt op deze avond in de Waalse Kerk zijn nieuwste werk, Les courants polyphoniques d’après Klee, in première – 25 jaar na het verschijnen van Dufourts eerste saxofoonkwartet.
De inmiddels 76-jarige Hugues Dufourt (1943) kan gerekend worden tot de grootheden van de hedendaagse muziek. Hij vergaarde wereldfaam als pionier binnen de spectrale muziek, met traag evoluerende composities die ondanks hun complexiteit toch altijd een gevoelige snaar weten te raken. Na het horen van Amstel Quartets eerdere opname van zijn Quatuor de Saxophones, stemde hij in 2017 enthousiast in met hun aanvraag voor een nieuw saxofoonkwartet en toonde zich meer dan betrokken bij het repetitieproces. Deze avond zal het resultaat, Les courants polyphoniques d’après Klee, voor het eerst ten gehore worden gebracht, in de prachtige akoestiek van De Waalse Kerk en in het bijzijn van de componist.

Programma Classical Zen:

70 min. zonder pauze.

John Cage (1912-1992) - Four5 (1991) (begint ± 5 min. voor aanvang)
Joep Franssens (1955) - Harmony of the Spheres: IV (2001)
Hugues Dufourt (1943) - Les courants polyphoniques d'après Klee (2019)*
Philip Glass (1937) - Mishima (1985) ** (arr. Amstel Quartet)
Hugues Dufourt (1943) - Quatuor de Saxophones (1994)
Joep Franssens (1955) - Harmony of the Spheres: II (2001)

*Gecomponeerd voor het Amstel Quartet
** met goedkeuring van de componist