[GEANNULEERD] Jeroen Dupont & Dina Ivanova
Beethoven, Grieg, Brahms & Dohnányi
Foto: Katja Effing

In verband met het Coronavirus COVID-19 is dit concert helaas definitief geannuleerd. Indien u al tickets hebt gereserveerd voor dit concert, ontvangt u hierover spoedig bericht met meer informatie van onze ticketingpartner klassiekemuziek.nl. Houd u hiervoor ook uw spambox in de gaten. Violist Jeroen Dupont zal zelf een solorecital geven met een ander programma.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dit concert door violist Jeroen Dupont en pianiste Dina Ivanova is het schitterende resultaat een samenwerking tussen de winnaar van het Oskar Back Vioolconcours 2007 en laureaat van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours 2017. In maart vorig jaar gaven Jeroen en Dina een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam waar zij een bijzonder programma ten gehore brachten. Sindsdien zet het duo hun samenwerking voort. Dat doen zij vanavond met een klassiek-romantisch programma.

Op het programma staat de Vioolsonate nr. 8 in G-majeur Opus 30, Nr. 3 van Ludwig van Beethoven. Deze sonate werd gecomponeerd tussen 1801 en 1802 en is opgedragen aan tsaar Alexander I van Rusland. Van al Beethovens vioolsonates is dit de meest vrolijke met een virtuoos rondo als laatste deel met een levendige conversatie tussen viool en piano.

Hierna volgt de Vioolsonate nr. 3 in c-klein van Edvard Grieg, geschreven tussen 1886 en 1887. Men vermoedt dat Grieg geïnspireerd raakte na een ontmoeting met de jonge Italiaanse violiste Teresina Tua. ’Als ik ooit weer iets voor de viool componeer zal zij de schuld krijgen,’ schreef Grieg in november 1886. Deze sonate wordt algemeen erkend als een meesterwerk in het repertoire voor viool en piano.

Na de pauze spelen Jeroen en Dina de Vioolsonate nr. 2 in A-majeur van Johannes Brahms. Deze sonate schreef Brahms tijdens een verblijf in Zwitserland in de zomer van 1886. De eerste drie noten van het eerste deel lijken qua melodie en harmonie sterk op de eerste drie noten van 'Walther's Prize Song' (Morgendlich leuchtend im rosigen Schein) uit de opera Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner. Hoewel Brahms en Wagner elkaars muzikale rivalen waren, was Brahms een grote bewonderaar van de muziek van Wagner. Of dit een opzettelijk citaat van de kant van Brahms was, staat open voor speculatie. Desondanks wordt de sonate vaak de "Meistersinger" Sonata genoemd.

Tot slot spelen ze Ruralia Hungarica van Ernö von Dohnányi. Dohnányi schreef deze zevendelige suite voor piano solo in 1923. Vijf van deze delen bewerkte hij voor orkest voor het vijftigjarige jubileum van de samenvoeging van Buda en Pest tot de Hongaarse hoofdstad Budapest. Hierna volgde een versie voor viool en piano. Deze transcriptie bevatte twee van de bestaande stukken (Presto, ma non tanto; en Molto vivace) en een geheel nieuw werk als tweede deel. Het nieuwe deel, Andante alla zingaresca of Andante rubato, beter bekend als "Gypsy andante" werd ook afzonderlijk uitgevoerd als favoriet encore door o.a. Jascha Heifetz en Fritz Kreisler.

 

Programma

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)
Vioolsonate nr. 8 in G majeur, Opus 30 Nr. 3
I. Allegro assai
II. Tempo di Minuetto ma molto moderato e grazioso
III. Allegro vivace

Edvard Grieg (1843 - 1907)
Vioolsonate in c mineur nr. 3, Opus 45
I. Allegro molto appassionato
II. Allegretto espressivo alla Romanza
III. Allegro animato

*****Pauze*****

Johannes Brahms (1833 - 1897)
Vioolsonate Nr. 2 in A majeur, Opus 100
I. Allegro amabile
II. Andante tranquillo
III. Allegretto grazioso (quasi Andante)

Ernö Dohnányi (1877 - 1960)
Ruralia Hungarica, Opus 32a
I. Presto
II. Andante rubato, alla zingaresca “Gyspsy Andante”
III. Molto vivace

 

Tickets
- Regulier:        € 18,-
- Studenten: € 15,-

 

< Terugkeren naar de agenda