[GEANNULEERD] Nieuw Bach Ensemble
Bach: Johannes-Passion

Wegens grote onzekerheid over de komende weken met betrekking tot eventuele vervolgrichtlijnen van de overheid en het RIVM heeft het Nieuw Bach Ensemble besloten alle uitvoeringen van de Johannes-Passion te annuleren, waaronder die van vrijdag 10 april in De Waalse Kerk. Indien u al tickets gereserveerd heeft zult u hierover zo spoedig mogelijk bericht ontvangen van service@klassiekemuziek.nl. Kijk voor meer informatie op de website van het Nieuw Bach Ensemble.

--------------------------------------------------------------------------------------------

De traditie van de veelgeprezen jaarlijkse uitvoeringen van de Johannes-Passion door het Nieuw Bach Ensemble wordt in 2020 voortgezet. Om de geweldige muziek van de Johannes-Passion te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Johann Sebastian Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2020 opnieuw samen met het barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘menigte’ (Hogepriesters, discipelen, omstanders) in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen die de reflectie van de geloofsgemeenschap op het Lijdensverhaal tot uitdrukking brengen.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – veel omvangrijkere – Matthäus-Passion. In latere jaren maakte Bach verschillende afwijkende versies van “de Johannes”; hedendaagse uitvoerders staan dan voor de taak om daar een keuze uit te maken. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2020 het majestueuze openingskoor Herr, unser Herrscher en het indrukwekkend-intieme slotkoraal Ach Herr, lass dein lieb' Engelein; opnieuw zal ook de virtuoze bas-aria Himmel, reiße, Welt, erbebe klinken, waar de sopranen van het koor het passiekoraal Jesu, deine Passion doorheen vlechten.

Barokorkest Collegium Delft heeft als doelstelling het begeleiden in kleine bezetting van (kamer)koren en solisten in – vooral – het barok- en klassieke repertoire. Het ensemble streeft daarbij naar uitvoeringen op superieur niveau. De bevlogen musici houden zich voortdurend en diepgaand bezig met de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Hun ruime ervaring in samenspel en begeleiding staat garant voor geweldige, fantasievolle uitvoeringen.

Uitvoerenden:
Koor en solisten van het Nieuw Bach Ensemble m.m.v. Collegium Delft o.l.v. Krijn Koetsveld.
Evangelist: William Knight;
Christus: Bas Ramselaar
Aria’s:
Keren Motseri (sopraan)
Tobias Segura Peralta (altus)
William Knight (tenor)
Matthew Baker (bas)

 

< Terugkeren naar de agenda