Een dik pak sneeuw en beslagen ruiten, de Zweedse winterse taferelen kunnen we ons goed voorstellen. Wat minder bekend is van Zweden is dat het Zweedse hof in de 18de eeuw een belangrijk cultureel centrum van Europa was. Het was voor die tijd niet gemakkelijk bereisbaar, maar koning Adolf Frederik deed er alles aan om de beste musici naar Stockholm te halen en de meest getalenteerde Zweedse musici op reis te sturen om zich de nieuwste ontwikkelingen in de muziek eigen te maken en naar Zweden te halen.

Dit programma is een soort muzikaal reisverslag die de Zweedse componist Johan Helmich Roman bij thuiskomst van zijn Europareis als kerstconcert voor zijn koning gegeven zou kunnen hebben, waarbij hij uiteraard zijn eigen fluitconcert zou hebben gespeeld en waar delen uit het Weihnachtsoratorium geklonken zouden hebben. In Zweden was de algemene godsdienst Luthers en de kerstmuziek van de Lutherse Bach paste daar mooi bij. Op het programma staan o.a. een fluitconcert, een fagotconcert en een klavecimbelconcert van Zweedse componisten als Roman en Zellbell en daarnaast aria’s en een concerto grosso van de ook in Zweden beroemde Händel en Bach.

Het Apollo Ensemble staat onder leiding van David Rabinovich.
Solisten: Franske van der Wiel – alt, Marion Moonen – traverso, Thomas Oltheten – fagot en Marion Boshuizen - klavecimbel

 

< Terugkeren naar de agenda