Kaarten reserveren per e-mail: infovalentinatoth@gmail.com

De Nederlandse pianiste Valentina Tóth (1994) brengt in 2013 haar eerste CD, Hungarian Horizon, uit bij het label Challenge Records. Deze CD wordt lovend ontvangen en in Frankrijk bekroond met een Diapason d’Or. Sindsdien heeft ze niet stilgezeten; ze is vanaf 2014 de vaste pianiste van het TV-programma De Tiende van Tijl en soleerde onder andere met het Radio Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Blazers Ensemble en het Nationaal Jeugd Orkest.


Valentina is deels Hongaars en ze gaat nu voor de tweede keer op zoek naar haar muzikale roots; eerst nam ze muziek van Bartok en Kodaly uit, en nu, vijf jaar later brengt ze haar tweede CD uit, opnieuw met werk van een Hongaarse componist: Ernst von Dohnanyi. Ter gelegenheid van deze nieuwe CD, geeft zij een feestelijk releaseconcert in de Waalse Kerk! Na afloop is er Hongaarse Wijn.

 

PROGRAMMA:
E. Von Dohnanyi - Uit: Ruralia Hungarica - Deel 1, 3, 5, 7
E. Von Dohnanyi - Pastorale on a Hungarian Christmas Song
E. Von Dohnanyi - 5 Humoresken - I. Marsch IV. Pastorale V. Introduction and Fugue

 

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) studeerde met grote onderscheiding af voor haar Bachelor Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Daarnaast studeerde zij Acteren aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel. Hiervoor studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver.

Valentina speelde vanaf haar twaalfde piano en kamermuziek in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Litouwen, en de VS. Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-CD Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. Opus Klassiek koos Hungarian Horizon als CD van de maand mei 2013. Tevens mocht ze voor deze CD een Diapason d'Or in ontvangst nemen. In oktober 2018 zal zij haar tweede CD uitbrengen bij Challenge Classics. Deze zal vanavond worden gepresenteerd.

Ze ontving de 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag en 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was ze onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze soleerde met het EnAccord strijkkwartet.

Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009. In 2015 gaf zij een uitverkocht lunchconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw en gaf ze een solo-optreden tijdens de Effie Awards in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.


Naast soliste is Valentina ook kamermusicus. Met het Menotti Trio won zij een eerste prijs tijdens Het Kamermuziekconcours Hoorn. Daarnaast is zij lid van het Volkmann Trio, samen met Coraline Groen (viool) en Jobine Siekman (cello) In 2015, ontving het Volkmann Trio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In datzelfde jaar speelden zij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade een concert in de Nationale Philharmonie van Vilnius, Litouwen.

Zij soleerde met het Fries Symfonieorkest, het Haydn Jeugd Strijkorkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en Het Nederlands Blazers Ensemble. In 2011 maakte BNN een documentaire over Valentina (‘Je zal het maar zijn’), waarvoor ze een concert mocht geven op de Yehudi Menuhin School in Engeland. Zij is te zien als de vaste pianist bij het TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), vanaf seizoen 4, 5 en 6.

In 2015 speelde zij mee in de muziektheatervoorstelling "Voor Elise" van Tomoko Mukaiyama. In 2016 maakte en speelde zij in opdracht van Kunstklank de muziektheatervoorstelling “Prelude de la Mort de Monsieur Mouche”. In 2017 speelde zij mee in de voorstelling “Nachtasiel”, een coproductie van Theater Antigone en Theatre National Bruxelles. In 2018 speelde zij mee in de voorstelling “Valavond” van Het Houten Huis. Tevens maakte en speelde zij in 2018, een muzikale familievoorstelling, “Icarus”, samen met Lucas van der Vegt en Anneleen Lemmens.

 

Kaartverkoop: 15,00 per kaartje (kinderen gratis, studenten 12,50), reserveren via: www.valentinatoth.nl, of per mail: infovalentinatoth@gmail.com

 

Trailer Valentina Tóth - Ruralia Hungarica Op. 32a (Ernst von Dohnányi)

 

< Terugkeren naar de agenda