Van 10:00 tot 17:00 - avondprogramma vanaf 17:00

Op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 is het Open Monumentendag. Meer dan 40 monumenten in Amsterdam nodigen iedereen uit om een kijkje te nemen achter de (vaak gesloten) deuren van bijzondere en historische panden. Ook de Waalse Kerk doet dit jaar mee aan Open Monumentendag en is zelfs de trotse locatie van het avondprogramma op zaterdagavond!

N.B. Toegang tot de kerk is gratis, reserveren is niet nodig en zelfs niet mogelijk. Dit geldt ook voor de activiteiten tijdens het avondprogramma. Om er zeker van te zijn dat u kunt deelnemen aan een bepaalde activiteit, raden wij u aan tijdig aanwezig te zijn.

De Waalse Kerk

De geschiedenis van de Waalse Kerk is nauw verweven met het protestantse geloof in Nederland en de ons omringende landen. Bijna twee eeuwen was het huidige kerkgebouw de kapel van het Paulusbroederklooster. Na de Alteratie van 1578 werd het gebouw overgedragen aan de Waalse Hervormde Gemeente, die het tot op de dag van vandaag beheert. Een plaquette in de noordbeuk van de kerk laat ons weten:

Fondée en 1409; Restaurée en 1647; Agrandie en 1661; Rebâtie en 1816; Restaurée en 1891 par le troupeau Wallon et par ceux qui s’intéressent à son culte; Restaurée, ameliorée et renovée en 1991 et 1992”. Deze jaartallen geven de bouwgeschiedenis van de kerk eenvoudig weer, maar de historie van de gebruikers van het gebouw is aanmerkelijk veelomvattender.

Tijdens Open Monumentendag kunt u deze geschiedenis rustig tot u door laten dringen tijdens een bezoekje aan de kerk. Ook kunt u luisteren naar een orgelconcer(tje) op het beroemde Müller-orgel door onze organiste titulaire Gerben Gritter of uw Frans-niveau laten testen tijdens de Open Dag van het Centre Français-Néerlandais, dat in de aangelegen kosterij het hele jaar cursussen Frans aanbiedt.

PROGRAMMA (zaterdag 8 september 10:00 - 17:00)

10:00 – 17:00 - Doorlopend: rondleidingen door de Waalse Kerk

10:00 – 17:00 - Open dag Centre Français-Néerlandais

12:00 – 12:30 - Orgelrondleiding door organist Gerben Gritter

13:00 – 13:10 - Orgelconcert door organist Gerben Gritter

13:30 – 14:00 - Rondleiding bibliotheek Centre Français-Néerlandais

14:00 – 14:30 - Orgelrondleiding door organist Gerben Gritter

15:00 – 15:10 - Orgelconcert door organist Gerben Gritter

17:00 – 18:30 - Borrel Centre Français-Néerlandais & Open Monumentendag

AVONDPROGRAMMA (zaterdag 17:00 tot 22:00)

De Waalse Kerk is al eeuwenlang in Franse sferen! Kom langs voor een plat du jour, luister naar een troubadour of volg een Franse cours! Reserveren is niet nodig: de toegang is gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening.

17:00-18:30 | borrel | eigen kosten
Kom in Franse sferen! De bar serveert drankjes en op de achtergrond klinkt Franse muziek. Een mooie afsluiting van de dag of juist een fijne manier om de avond te beginnen.

18:30-20:00 | plat du jour | kosten €9,50
Geniet van een informeel diner in een fijne ambiance. Als plat du jour hebt u keuze uit Boeuf Bourguignon (runderstoofschotel) met groene salade en desembrood, of een vegetarische provençaalse Ratatouille met couscous, groene salade en desembrood. Een maaltijd is alleen verkrijgbaar bij inlevering van een eetbon, deze kost €9,50 en is verkrijgbaar aan de bar. Let op! Bij grote drukte kan het zijn dat de gerechten in de loop van de avond uitverkocht raken. Wij raden u dan ook aan om tijdig aanwezig te zijn. Reserveren is niet mogelijk: wie het eerst komt, het eerst maalt.

18:30-21:00 | de Franse troubadour
Luc van Loo troubadourt in het Frans om iedereen nog meer in de stemming te brengen.

19:00-19:30 | lezing Jelle van Lottem | 30 minuten
Dr. Jelle van Lottum, senioronderzoeker van de KNAW, spreekt over de arbeidsmigranten in het Amsterdam van de Gouden Eeuw.

19:30 én 20:30 | Franse lessen | 30 minuten
Parlez-vous francais? Je voudrais une baguette, kortom, schaaf je Frans bij tijdens onze Franse les. Docenten van de Franse school geven je in 30 minuten een paar praktische handvatten, zodat je tijdens je volgende vakantie iets beter uit de voeten, les pieds, kan!

20:00 én 21:30 | le bingo français | 15 minuten
Dit is niet zo maar bingo, dit is le bingo! Weet jij moeiteloos van trois, quatorze en quatre-vingt betekenen? Mooi, want alle cijfers worden in het Frans omgeroepen. Ce n'est pas facile!

21:00 | lezing Gabri van Tussenbroek | 30 minuten
Amsterdams bouwmateriaal komt vrijwel altijd van elders, soms zelfs van heel ver weg. Bouwhistoricus en hoogleraar Van Tussenbroek gaat in op de herkomst van dat materiaal en de manier waarop dat door de eeuwen heen naar de stad werd gehaald.

PROGRAMMA (zondag 9 september 13:30 - 17:00)

13:30 – 17:00 - Doorlopend: rondleidingen door de Waalse Kerk

14:00 – 14:30 - Orgelrondleiding door organist Gerben Gritter