Hollands Vocaal Ensemble
Meesters van de Zuid-Europese Polyfonie
Meesters van de Zuid-Europese Polyfonie

Meesters van de Zuid-Europese Polyfonie

Het Hollands Vocaal Ensemble brengt in dit programma polyfone werken uit de late Renaissance van meesters van de Venetiaanse School, Spanje en Portugal.

Het koor wordt voor dit programma gecoacht door Adrián Rodríguez van der Spoel, specialist op gebied van de Latijns-Amerikaanse barok en leider van o.a. ensemble Música Temprana. In afwisseling met vaste dirigent Fokko Oldenhuis dirigeert Adrián de helft van de stukken.

Het Hollands Vocaal Ensemble organiseert dit jaar voor de vierde keer een ‘Polyfonie-weekend’ waarbij in een intieme omgeving intensief gewerkt wordt aan polyfone koorwerken in wisselende, kleine bezettingen. Door het werken in kleine bezettingen ligt er extra nadruk op de individuele bijdrage van de zangers en de menging van stemmen. Tot nu toe werd het Polyfonie-weekend afgesloten met een bescheiden presentatie in eigen, kleine kring. Dit is de eerste keer dat het koor met deze formule, na een langere repetitieperiode, optreedt voor groter publiek, in de Couleur Vocale serie.

Het Hollands Vocaal Ensemble is een kamerkoor dat zich ten doel stelt bijzondere programma’s op hoog niveau uit te voeren. Het repertoire omvat werken uit alle mogelijke stijlperiodes, bekender en minder bekend. Het ensemble staat sinds 1998 onder leiding van Fokko Oldenhuis en voert gemiddeld drie programma’s per jaar uit.
Het HVE heeft een naam verworven als uitstekend amateurkoor dat thuis is in het ijzeren repertoire, maar ook in is voor experimenten. Het HVE wordt regelmatig uitgenodigd in concertseries zoals de Noorderkerkconcerten en het Orgelpark in Amsterdam, de Nicolaïkerk in Utrecht en de Oudhoornsekerk in Alphen aan de Rijn. Het HVE werkte samen met professionele ensembles zoals Prisma Strijktrio, The Northern Consort, Música Temprana en Barocco Locco en voerde premières uit van Gerard Beljon, Lowell Dykstra, John Mostad, Evgeni Zemtsov en anderen.
In oktober 2016 maakte het Hollands Vocaal Ensemble een tournee naar Brazilië.

 

Programma:

Venetiaanse School

Andrea Gabrieli (1533-1585)

-       Domine ne in furore

-       Ecco Vinegia bella

-       Or che nel suo bel seno

Luca Marenzio (1553-1599)

-       Super flumina Babylonis

Spanje

Alonso Lobo (1555-1617)

-       Versa est in luctum

Francisco Guerrero (1528-1599)

-       Ego flos campi

-       Duos serafim

Portugal

Filipe de Magelhāes (1571-1652)

-       Commissa mea

Manuel Cardoso (1569-1650)

-       Non mortui qui sunt in inferno

Duarte Lobo (1563-1646))

-       Audivi vocem de caelo

 

< Terugkeren naar de agenda