Couleur Vocale 2018

Songs of Hildegard
Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam
Instrumentaal Ensemble - strijkers, harp, orgel
Ko Zwanenburg - orgel
Fokko Oldenhuis - dirigent

 

Hildegard von Bingen, de middeleeuwse mystica, dichteres en componiste, staat centraal in dit programma van het Hollands Vocaal Ensemble. ‘Klanken van licht’ is de ondertitel van het oratorium dat Enjott Schneider (1950) schreef op haar tijdloze teksten. Hildegard heeft zichzelf ooit een bazuin genoemd die klinkt van levend licht, zo verklaart de componist. Het is niet het instrument zelf dat klinkt; het wordt tot klinken gebracht door de adem van een ander. Zo ziet Hildegard zichzelf in haar gezangen als een werktuig van God. Om de universele, tijdloze religiositeit van de teksten uit te drukken maakt Schneider gebruikt van stijlmiddelen uit duizend jaar Europese muziekgeschiedenis.

Daarnaast staan er enkele Hildegard-motetten op het programma van de Amerikaanse componist Frank Ferko (1950), een leerling van Messiaen wiens koormuziek momenteel aan weerszijden van de oceaan veel wordt uitgevoerd. Vanzelfsprekend worden er ook enkele werken van Hildegard zelf uitgevoerd, gepaard met enkele orgelwerken van Bach, rondom het – rijkelijk abstracte – thema van de drie-eenheid. Alles bij elkaar een welluidend programma doortrokken van universele spiritualiteit.

 

Hollands Vocaal Ensemble

Het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam is een kamerkoor voor gevorderde zangers. Het koor stelt zich ten doel een uitgebreid koorrepertoire onder de aandacht van een groot en breed publiek te brengen. Het repertoire omvat daarom werken uit alle mogelijke stijlperiodes, bekende werken en minder bekende werken. Het ensemble, in 1985 opgericht door Cees Rotteveel, staat momenteel onder leiding van Fokko Oldenhuis en voert gemiddeld drie programma’s per jaar uit. Het HVE heeft in de loop der jaren een schare trouwe luisteraars opgebouwd: een concert van het Hollands Vocaal Ensemble is altijd iets bijzonders.

 

Dit concert is onderdeel van de Couleur Vocale 2018, een serie voor Amsterdamse koren en vocale ensembles georganiseerd door De Waalse Kerk. Meer weten over deze serie en de andere concerten? Bekijk dan de informatiepagina.

 

< Terugkeren naar de agenda