Nederlandse popiconen aan het woord
Ernst Jansz in: Encore!

In Encore! nodigt radiopresentator Marc Stakenburg (o.a. Theater van het Sentiment) elke maand een icoon uit onze roemruchte pophistorie uit om te vertellen over zijn of haar leven en loopbaan. Op zaterdag 19 januari is deze icoon niemand minder dan Ernst Jansz. Hij spreekt over vogels spotten, zijn held Bob Dylan en zijn band met Indonesië. En natuurlijk laat hij zich van zijn bijzonder muzikale kant zien.

De opzet van Encore! is simpel en intiem: geef een topartiest een podium en een publiek, en alles is mogelijk! Een unieke gelegenheid om uw favoriete artiesten van dichtbij mee te maken, en te horen vertellen over hun leven en loopbaan, in te gaan op vragen uit het publiek, en een of meerdere nummers te spelen die hen inspireerden, of dat juist nog uit moet komen.

In samenwerking met 40Up Radio, NH Radio en Marc Stakenburg presenteert de Waalse Kerk Encore! met: Ernst Jansz! En hij behoeft natuurlijk eigenlijk geen introductie, maar voor de goede orde:

 

Ernst Jansz maakt al meer dan 50 jaar muziek en speelde in diverse bands, waarmee hij het de twee legendarische groepen: CCC Inc. en Doe Maar zijn grootste successen behaalde. Uiteraard behaalde hij zijn grootste bekendheid als lid en oprichter van die laatste band - maar zijn werk daarvoor en daarna is muzikaal bezien zeker zo interessant. Zo begeleidt hij sinds 1975 Boudewijn de Groot, onze vorige gast in Encore!, en schrijft hij nog steeds muziek voor andere collegamusici.

Jansz haalt zijn inspiratie uit tal van bronnen, die duidelijk terug te horen zijn in zijn werk: van krontjong, blues, skiffle en folk tot Chopin. Bob Dylan is een grote held, hetgeen o.a. bleek uit de vertalingen van diens songs die Jansz bundelde op de plaat Dromen van Johanna. Veel van zijn (solo-)werk is autobiografisch, wat goed duidelijk wordt op onder meer Molenbeekstraat (2006), genoemd naar de straat in de Amsterdamse Rivierenbuurt waar Jansz geboren werd. Dat Jansz behalve met zijn stem en instrumenten ook goed met de pen overweg kan, blijkt eens te meer uit het feit dat zijn albums steevast ook als gelijknamig boek verschijnen, waarbij de muziek gezien kan worden als soundtrack van het boek. Ook zijn eerste roman Gideons Droom, waarmee Jansz in 1983 als schrijver debuteerde, werd bij een heruitgave in 2013 voorzien van zo'n soundtrack.

 

Klik hier voor informatie voor de andere voorstellingen.

 

< Terugkeren naar de agenda