Debat over het Europese asielbeleid
De Grens Bereikt?

AANVANGSTIJD IS VERZET NAAR 18:30

Met:

Felix Rottenberg (moderator)
Judith Sargentini (GroenLinks, Europarlementariër) 
Maarten den Heijer (jurist gespecialiseerd in internationaal recht)
Kati Piri (PvdA, Europarlementariër)
Jimmy Bastings (CDA, advocaat, kandidaat Europarlement)

Derk Jan Eppink (FvD, lijsttrekker Europarlement) heeft afgezegd voor het debat, en kon helaas niet vervangen worden.

Na de debatavond rond het thema ‘kerkasiel en het kinderpardon’, welke op 16 januari in de Waalse kerk werd georganiseerd, willen wij een nieuw debat organiseren met een sterk maatschappelijke invalshoek: de EU en de toekomst van het vluchtelingen- en immigratiebeleid.

Aanleiding is opnieuw de actualiteit. De houding van de EU en die van de lidstaten in dit ‘dossier’ staat opnieuw hevig in de belangstelling, niet alleen omdat deze week bekend werd dat de actie-Sophia (het waar nodig redden van in de Middellandse Zee ronddobberende vreemdelingen) zal worden gestopt, maar ook omdat op 23 mei a.s. de verkiezingen voor het Europarlement worden gehouden.  

Als (eerste) onderdeel van een driedelige cyclus over de toekomst van het Europese asielbeleid wordt op 8 mei de aftrap gegeven. Aan de hand van fragmenten van door prof. dr. Pieter Boeles (migratiejurist) gemaakte films (o.m. ‘The Other Traveller’) zal Felix Rottenberg in gesprek gaan met verschillende vooraanstaande figuren die in deze kwestie een meer dan gewone verantwoordelijkheid hebben. Hoewel het debat over de zuiver nationale kant niet onbesproken kan blijven ligt het accent op 8 mei vanzelfsprekend vooral op de Europese dimensie.

Enkele hoofdvragen die aan de orde komen zijn: wie is de “andere reiziger” eigenlijk, en met welke motieven en op welke manieren zet hij/zij koers naar Europa? Wat gebeurt er vervolgens aan de buitengrenzen, en in het niemandsland tussen het land van vertrek en het ‘beloofde’ land? En tenslotte, en vooral: hoe wordt op beleidsmatig niveau met deze vragen omgegaan? Bij eenieder staat waarschijnlijk de foto van het aangespoelde jongetje nog op het netvlies. Ook daarna zijn echter nog talloze drama’s gevolgd. Die drama’s en uitdagingen zijn er sinds enkele jaren geleden de ‘Turkije-deal’ werd gesloten niet kleiner op geworden.

 

< Terugkeren naar de agenda